Yalçındağ: AYM suç işliyor

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), milletvekillerinin tutuklu yargılanmayacağına ilişkin 2013 yılında verdiği CHP’li Mustafa Balbay kararına rağmen tutuklu HDP’li vekiller için AYM’ye yapılan bireysel başvuru üzerinden 10 ay geçmesine rağmen henüz karar verilmiş değil

AYM’nin suç işleme pozisyonuna düştüğünü belirten Avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir, “AYM, şu anda etkili bir iç hukuk yolu olmaktan tamamıyla çıkmış, devre dışı bırakılmış, bloke edilmiş durumda” dedi.

Hukuki süreç AİHM’de

AYM’nin bu kadar uzun süre karar vermemesinin hiçbir açıklamasının olmadığını belirten Yalçındağ, “Anayasa Mahkemesi’nin 24 saat içinde karar verdiği dönemleri biliyoruz” dedi. Vekiller için Türkiye’de iç hukuk yollarının tükendiğini belirten Yalçındağ, “AYM, kendisini yok sayan bir yerde durduğu için milletvekilleriyle ilgili hukuki süreç otomatikman AİHM’e devredilmiş durumda. AİHM, milletvekilleri için hükümete ekim ayına kadar süre verdi. Önümüzdeki günlerde çıkacak AİHM kararında Türkiye’de nasıl hukuk dışılıklar yaşandığı ortaya çıkacak” dedi.

Seçmen iradesi çalınıyor

Tutuklu milletvekillerinin suç sayılacak vasıflarının bulunmadığını vurgulayan Yalçındağ, “Üzerlerinde bir çakı bile bulunmamış. Bütün yaptıkları; basın açıklamaları, düşünce ve ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü hakları, siyasi parti faaliyetleri ile tanımlanabilecek faaliyetler. Anayasa’da koruma altına alınan hak ve özgürlüklerden kaynaklı milletvekilleri bugün tutuklu yargılanıyor. Ceza alıyor, bu cezalar büyük bir hızla onanıyor. Bu yetmezmiş gibi bu kararlar Meclis’te okunarak vekillileri düşürülüyor. Türkiye’nin koca bir tarihi heba ediliyor. İnsanların yaşamından çalınıyor. Seçmenlerin Meclis’te özgürce temsil edilme hakkı çalınıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan son Kanun Hükmünde Kararname’de (KHK) yer alan düzenlemede, milletvekilleri hakkında yürütülen soruşturmalarla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın görevlendirilmesine tepki gösteren Yalçındağ, söz konusu düzenlemeyle milletvekillerinin yargılanmalarına müdahale edilmek istendiğine işaret etti.

AMED

 

 

21

EN SON EKLENENLER