Özgürlükçü Hukukçular’dan Barolar Birliği’ne: Savaş çığırtkanlığı yapmayı bırakın…

Geçtiğimiz günlerde Federe Kürdistan’da yapılacak referandumla ilgili yaptığı açıklamasa ‘savaş çığırtkanlığı’ yapan Türkiye Barolar Birliği’ne yanıt Özgürlükçü Hukukçular Derneği’nden geldi: ‘Barolar ve Barolar Birliği, uluslararası anlaşmaları dikkate almalı savaş çığırtkanlığı yapmayı bırakmalılardır’ uyarılarında bulunuldu

Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP), Federe Kürdistan Bölgesi’nde yarın yapılacak referandumu, Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK) alınan kararları ve dün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilen tezkereye ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Kaderini tayin hakkı BM şartı…

Mezopotamya Ajansı’nın geçtiği habere göre, Birleşmiş Milletler’in (BM) ve diğer uluslararası sözleşme ve bildirgelere dikkat çekilen açıklamada, “Ulusların kendi kaderini tayin etme hakkı başta BM şartı olmak üzere çok sayıda uluslararası sözleşme ve bildirge kapsamında ele alınan ve dünya üzerinde yaşayan halklar için başat bir hak olarak öngörülmüş ve düzenlenmiştir. BM Şartının 1. ve 2. maddeleri ile bu maddelerin uygulanmasını düzenleye 55. madde kapsamında ulusların kendi kaderini tayin hakkı meşru bir haktır, bu meşruiyet, egemen güçler ve komşu ülkeler tarafından yapılan tartışmalar ile ortadan kaldırılamaz. BM şartının 1. maddesi açıktır.” denildi.

Barolar Birliği savaş çığırtkanı…

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve İstanbul Barosu’nun referanduma ilişkin yaptığı açıklamaya da dikkat çekilen açıklamada, “TBB ve İstanbul Barosu gibi hukuk kurumlarının bağımsızlık referandumunun meşru olmayacağını ve karşı durulması gerektiğini belirtmişlerdir. Ancak bu yaklaşımların uluslararası hukuk temelinde hiçbir karşılıkları olmadığını belirtmek durumundayız zira Türkiye’nin de taraf olduğu BM şartı 1., 2. ve 55. maddeleri çok açık bir şekilde Ulusların kaderini tayin hakkının hukuksal zeminini oluşturmaktadır ve Güney Kürdistan’da yapılan referandumunda bu temelde bir taleple yapıldığı açık bir şekilde ortadadır. Barolar ve Barolar Birliği, uluslararası anlaşmaları dikkate almalı savaş çığırtkanlığı yapmayı bırakmalılardır” uyarısında bulundu.

Savaş çağrıları halklara düşman…

MGK’da çıkan kararları değerlendirildiği açıklamada, şunlar kaydedildi: “MGK toplantısı sonrası çıkan kararlar, açık olarak Güney Kürdistan halkının iradesini ‘gayrimeşru’ ve ‘kabul edilemez’ olarak değerlendirip bu iradeye karşı Türkiye’nin milli güvenliği ve toprak bütünlüğü bahane edilerek Güney Kürdistan halkına karşı bir saldırı yapılacağının sinyallerini vermiştir. TBMM alelacele toplantıya çağırılarak başta Güney Kürdistan halkı olmak üzere Türkiye halkları ve dünya halklarının aleyhine olacak bir karar vererek ülkeyi savaşa sürükleyeceklerini ilan etmişleridir.”

Savaş yanlılarının tam karşısındayız…

Açıklamanın devamında şunlar söylendi: Biz, özgürlükçü hukukçular olarak ülkeyi ve bölgeyi Güney Kürdistan halkının en meşru hakkını kabul etmeme gerekçesi ile savaşa sürükleyen tüm iradelere karşı durduğumuzu beyan ederiz.”

EN SON EKLENENLER