Türkiye devleti iklim anlaşmalarında iki yüzlü…

Türkiye’nin coğrafi olarak iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek ülke pozisyonunda olduğunu belirten Sivil ve Ekolojik Haklar Derneği (SEHAK) Yönetim Kurulu Üyesi Nuran Yüce, Türkiye’nin iklim anlaşmaları konusunda ikiyüzlü bir politika sergilediğini söyledi

Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkileri, neredeyse her gün dünyanın bir köşesinde yaşanıyor. İstanbul’da geçtiğimiz ay 10 gün arayla yaşanan fırtına, yine ABD’de Ağustos ayında hızları yüzlerce kilometreyi bulan ve art arda yaşanan Harvey, Irma ve Jose kasırgaları son dönemde yaşanan doğa olaylarından bazıları. Sivil ve Ekolojik Haklar Derneği (SEHAK) Yönetim Kurulu Üyesi Nuran Yüce, iklim değişikliğinin nedeninin karbon salınımının olduğunu ve karbon salınımının ise aşırı fosil yakıtlarının kullanımından kaynaklandığını söyledi.

Türkiye’den ikiyüzlü politika…

Türkiye’nin “2023 kalkınma hedefleri programı”nda “yerli ve milli” olan bütün kaynakların kullanılacağını aktaran Yüce, bu kaynakların içerisinde başta kömür geldiğini ve var olan kömür termik santrallerine ek olarak çok sayıda kömür termik santralinin yapılmak istendiğini söyledi. Türkiye’nin coğrafi olarak iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek ülke pozisyonunda olduğunu dile getiren Yüce, Türkiye’nin iklim anlaşmalarında “İklim fonlarından faydalanmak zorundayım. Ve aslında kalkınmam için de belli bir tarihe kadar karbon salınımına devam edeceğim” şeklinde ikiyüzlü bir politika sergilediğini kaydetti. Karbon salınımını tüm küre düzeyinde azaltmak için her ülkenin katkı sunması gerektiğini ifade eden Yüce, “Kalkınmanın ya da enerji üretiminin tek aracı kömür değil, yenilenebilir enerjilere başvurulabilir. Türkiye’nin bunun yerine fosil yakıtlara yatırım yapması, teşvik ediyor olması, aslında iklim değişikliği konusunda hiçbir şey yapmayacağı, ama iklim değişikliği konusunda var olan fonlardan faydalanacağı anlamına gelir” ifadelerini kullandı.

EN SON EKLENENLER