İhracatçılar Kuzey Irak için ‘bekle gör’ döneminde

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Kuzey Irak’a ihracatın, Irak’a yapılan toplam dış satımın yüzde 25’ini oluşturduğunu söyledi.

Büyükekşi, “Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin referandumu kimseye fayda sağlamayacak. Özellikle Irak’a ihracatımızın neredeyse yüzde 100’e yakın bir kısmını karayoluyla, Habur Sınır Kapısı’ndan gerçekleştiriyoruz. O yüzden, eğer geçişte bir sıkıntı olursa burada başka sorunlar karşımıza çıkar. Bütün havayolları Erbil’e uçuşları durdurdu. Burada ihracatçıların ve malların ulaşımını nasıl sağlanacak? Ne olacak? Bekle gör politikası uyguluyoruz” dedi.

Yüzde 8.9 artış

TİM verilerine göre eylülde ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.9 artışla 11 milyar 337 milyon dolar oldu. Son 12 aylık dönemde de ise ihracat bir önceki yıla göre yüzde 9 artışla 153 milyar 24 milyon dolara ulaştı. Türkiye’nin miktar bazında ihracatı da eylülde yüzde 2.1 artarak 8.6 milyon ton oldu. Eylülde en fazla ihracat yapılan ilk 20 ülke arasında en yüksek artış ise yüzde 54 ile Rusya’yla oldu.

EN SON EKLENENLER