Şengal halkı: Çözüm özerklikde…

Türkiye, Irak ve İran ‘ambargo’ ile tehdit ettiği KDP’nin Şengal ve Rojava’ya yönelik ambargosu sürüyor. KDP ambargosuna ve ayrımcı tutumuna tepkili olan Şengal halkı, çözüm için ‘Özerklik’ diyor

Mezopotamya Ajansı’ndan Selami Aslan’ın yaptığı habere göre; DAİŞ’in 3 Ağustos 2014 tarihindeki saldırısında, Êzidî toplumu büyük kayıplar verdi, acılar yaşadı. Êzidîler, tarihe 73’üncü ferman olarak geçen katliamdan şimdi dersler çıkarıyor. Bu derslerin başında da “öz güçlerinin dışında hiçbir gücün kendilerini kurtarmayacakları” geliyor. DAİŞ defedildikten sonra hızla siyasi, toplumsal ve askeri kurumsallaşmaya giden Êzidî halkının gündeminde şu an demokratik özerkliğin inşası var. Şengal’in geleceğinin şekillenmesinde etkili bir misyona sahip ve önemli bir nüfusu barındıran Serdeşt Kampı geleceğe dair oldukça umutlu.

‘Ayrımcılık yurdumuzu bozar’

Torunlarıyla beraber toplam 28 nüfuslu aile olduklarını ifade eden Xelef, Barzani Yardım Vakfı’nı göstererek, insanlar arasında ayrımcılık yaptığını söylüyor. Kawal Xelef, uğradıkları ayrımcılığı şu sözlerle dile getiriyor: “Fransa, Almanya, Amerika, İngiltere ve daha birçok yerden gelen yardımlar, Êzidî insanlar için geliyor. Fakat onlar da kendi adamlarına, kendi partilerine üye insanlara dağıtıyor. Bu gördüğün çocuğun babaannesi 100 yaşında, geçen yıldan beri üç defadır yardım dağıttılar ama bir kere bile o kadına bir yardımda bulunmadılar. Neden bu farkı koyuyorlar? Bu insanlık mı? Bize ‘Siz kime tabisiniz?’ diye soruyorlar. Eğer onlara tabi değilsek hiçbir şey vermiyorlar. Bu ayrımcılık yurdumuzu bozan şeydir.”

‘Taş üstüne taş kalmasada…’

30 yaşındaki Silêman Qasim Hesen ise, Şengal’i terk edenlere tepkili. Hesen, “Taş taş üstüne kalmasa da burası bizim yurdumuz. Êzidîler birlik olsaydı bu kıyımı yaşamayabilirdik” diyor. Êzidîleri DAİŞ’ten kurtaran “hevallerin” asla unutulmaması gerektiğini söyleyen Hesen, sık sık “birlik” vurgusu yapıyor. Bunun için de Êzidîlerin kendi kendini yönetmesi gerektiğini ve Şengal’in özerk olmasını savunan Hesen, çözümün de özerklikten geçtiğini kaydediyor.

EN SON EKLENENLER