Yasalarınızı kabul etmiyoruz

AKP’nin kadın düşmanı politikalarına karşı kadınlar sokakta yaptıkları eylemlerin ardından Meclis’te de eylem yaptı. Meclis önünde yapılan eylemde konuşan HDP’li Beştaş, ‘Bizler özgür ve eşit bir yaşamı tesis edinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz’ dedi

Eşit ve özgür bir yaşam için Bu Yasalar Böyle Geçmez” diyen kadınlar müftülüklere verilen nikah yetkisi ve “Mağdur hakları”yasa tasarılarına karşı başlattıkları eylemlerinde dün de Meclis kapısındaydı. Önceki gün birçok kentte sokaklara çıkan kadınlar Meclis’te yaptıkları eylemlerinde “Müftülere nikah yetkisi verilemez”, “Yaşasın kadın dayanışması” yazılı dövizleri taşıdı. Polislerin engel olmak istediği eyleme çok sayıda kadın örgütü ile CHP ve HDP milletvekilleri katıldı.

Eşitliği temel almayan yasalar

Meclis kapısında toplanan kadınlar adına açıklama yapan İstanbul Kadın Platformu Üyesi Rüya Kurtuluş, her iki yasa tasarısının da kadınların yaşamını çok yakından ilgilendirdiğini belirterek, “Bu nedenle bu yasaların kadın örgütlerine danışılarak yapılması gerektiğini söylüyoruz” dedi. Kurtuluş, her iki tasarıyı da kabul etmediklerinin altını çizerek, “Kadın erkek eşitliğini temel almayan dini referanslarla hayatı düzenleyen boşanmayı engellemeye çalışan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın medeni hukuk alanında işi yoktur. Bu laik yaşam ilkesine de aykırıdır. Bu nedenle müftülük nikahını kesinlikle kabul etmiyoruz. İkincisi ise sözlü beyandır. Çocuğun Nüfus Hizmetleri tarafından sözlü beyanı öngörülüyor” dedi. “Her ilçede bir şiddet önleme merkezi yok ama bir müftülük var” diyen Kurtuluş “O müftülükler bünyesinde kadınlara aile danışmanlığı veriliyor. Bunu kabul edemeyiz” dedi.

‘Kadınlar hep kazandı’

Ardından konuşan CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, yasa tasarılarının hiçbir gerekçesi olmadığını ifade ederek, “Yıl 2017, hala kadın ve çocuk cinayetleri gibi birçok sorun karşımızda varken, yıllardır kadınlar eşitlik mücadelesi veriyorken, bizim ihtiyaçlarımız, bizim sorunlarımız ve bizim taleplerimizin hiçbirine cevap vermeyen bir düzenleme var. Bu düzenlemeleri hiçbir şekilde kabul etmediğimizi belirtiyoruz” ifadelerini kullandı. Kadın erkek eşitliğini bozan her türlü uygulamanın karşısında olacaklarını vurgulayan Tur, “Kadınlar bugüne kadar hep kazandılar, kazanmaya devam edecekler” dedi.

İhtitaç olan müftülük nihakı değil

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ise, AKP hükümetinin bu tasarıları Meclis’ten geçirmek istediğine işaret ederek,Türkiye’de kadınların ihtiyacı olan şey müftü nikahı değil, mağdur haklarıyla kadınları daha da mağdur edecek yasa tasarıları değil. Öncelikle hükümete şunu söylüyoruz. Bunun arkasında duracağız. Kadınların her gün yaşadığı şiddet ve cinayet vakalarını durdurmak için irade ortaya koyun. Müftü nikahı ile 18 yaşından önce evlilik için çocuklara çeyiz yardımı yaparak, ya da cinsel taciz ve tecavüzlerde indirime sebep olacak siyasi dili iradeyi ortaya koyarak kadınların yaşadığı mağduriyetin sebebi sizsiniz. Bizler özgür ve eşit bir yaşamı tesis edinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.

ANKARA / JIN NEWS

EN SON EKLENENLER