Katalonya diyalogda İspanya çözümsüzlükte ısrarcı

Katalonya bölgesel hükümeti başkanı Carles Puigdemont, beklenenin aksine hemen bağımsızlık ilanını yapmazken, barışçıl çözüm çağrısında bulundu

Pazar günü yapılan referandumun sonuçlarının dün gece Bölge Başkanı Carles Puigdemont tarafından duyurulması planlanıyordu. Salı günü BBC’ye verdiği mülakatta, “bağımsızlık ilanı artı gün meselesi” diyen Puigdemont’un ilanı dün yapacağı tahmin ediliyordu. Bu açıklamanın en geç Pazartesi’ye kadar yapılması bekleniyor.

Hiçbir olumlu cevap yok…

Fırat Haber Ajansı’nda (ANF) yer alan haberde, Halka yönelik yaptığı konuşmada İspanya Kralı VI. Felipe’ye tepki gösteren Puigdemont, kralın ‘tüm İspanya’ya hitap etmemesinden dolayı duydukları üzüntüye vurgu yaptı. Puigdemont, İspanya kralının başbakan Mariano Rajoy’un siyasetini desteklemesini eleştirdi. Sorunun çözümü için arabuluculuk çağrısını yineleyen Carles Puigdemont, buna karşın şimdiye kadar hiçbir olumlu cevap alamadıklarına dikkat çekti.

Sükunet çağrısı

Katalonya Bölge Başkanı Carles Puigdemont, Katalan halkının bağımsızlık talebini oldukça barışçıl bir şekilde dillendirdiğini hatırlatırken, buna karşı İspanyol polisinin yoğun şiddet kullandığına işaret etti. Puigdemont, “Rahat olalım, sakin olalım” diye çağrı yaparken, karşılıklı gerginliğin önlenmesi gerektiğini dile getirdi.

İspanya devleti yine reddetti

İspanya hükümetinden Puigdemont’un konuşması ardından yapılan açıklamada ise, diyalog kapısı kapatıldı. Açıklamada, müzakere yapılmayacağı ve Puigdemont’un ‘yasaya uyması’ istenerek, bağımsızlık talebinden geri adım atması çağrısı yapıldı.

AB ipe un seriyor…

Puigdemont’un arabuluculuk çağrısı yaptığı Avrupa Birliği (AB) ise sorunun çözümü için diyalog çağrısını yinelemişti. AB Komisyon Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Strasbourg’daki AP oturumundaki konuşmasında sorunun ‘İspanyol anayasal düzenine’ uygun bir şekilde çözülmesini istemişti. Ancak Timmermans, Katalonya’nın arabuluculuk çağrısına kesin bir dille hayır cevabı vermişti.

EN SON EKLENENLER