‘S-400’de nihai karar henüz yok’

Rusya’yı ziyaret eden ilk Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin ardından iki ülke arasında 14 anlaşma imzalandı. Buna Rusya, Suudi Arabistan’a piyade tüfeği Kalaşnikof’u üretim hakkı veren anlaşma da dahil. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, iki liderin görüşmesinde Ortadoğu’daki gelişmelerin etraflıca ele alındığını belirtti

Taraflar arasında özellikle Suriye, Irak, Yemen ve Basra Körfezi’ndeki gelişmelerin görüşüldüğünü anlatan Lavrov, “Putin ile Selman, Suriye’de önceliğin terörle mücadele olduğu konusunda aynı görüşte. Elbette, terörizmle mücadele aynı zamanda aşırılıkçı ideolojiyle de mücadele anlamına geliyor. Rusya da, Riyad’ın Suriye’deki muhalif grupları birleştirme gayretlerini destekliyor” dedi. Rusya Başbakan Yrd. Dimitriy Rogozin de, gazetecilere yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’ın S-400 hava savunma sistemlerine ilgi gösterdiğini belirterek, “Ancak bu konuda nihai bir karar alınmadı” dedi. Kuruluşundan beri ilk kez bi Suudi Kral Moskova’ya gitti.

MOSKOVA

ABD ne diyor?

Rusya’nın müttefiki İran’ın ve ABD’nin nasıl yaklaşacağı tartışılıyor. ABD’nin Washington Post gazetesinde “Acaba Riyad Putin için Amerika ile olan uzun süreli ortaklığını bırakacak mı?” başlıklı bir haber yayınlandı. Haberde şunlar kaydedildi: “Moskova, Rusya’ya ulaşan Suudi Kralı Süleyman için heybetli bir tören hazırladı. 70 yıllık Washington ve Suudi ortaklığının olduğu bir dönemde Suudi Kralı’nın Rusya’ya ziyareti tüm dünyanın dikkatini çekti.”

 

EN SON EKLENENLER