AKP’ye oy veren Kürtler de kopuyor

Irak Federe Kürdistan’nın bağımsızlık referandumu sonrası iktidarın kullandığı dili değerlendiren bölgedeki gazeteciler, ‘Bu dil, AKP’ye oy veren Kürtler arasında da bir duygusal kırılmaya sebep oldu’ dedi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, daha önce “Dostum, kardeşim” diye hitap ettiği Federe Kürdistan Bölgesel Başkanı Mesud Barzani’ye bağımsızlık referandumundan sonra “Nankör”, “Kadir kıymet bilmez” şeklinde dil değiştirmesini değerlendiren bölgedeki gazeteciler, dilin çıkarsal politikalardan kaynaklandığına dikkat çekti.

‘Dostum’dan ‘nankör’ Barzani’ye…

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, çözüm süreci döneminde Erdoğan’ın Kürtler için “kardeşim” tabirini kullandığını hatırlatarak, “Ne zaman ki 7 Haziran seçimlerinde kaybetti, ‘Kürt kardeşlerim’ dilini terk edip, neredeyse bütün bölgeyi terörize eden bir dili sahiplendi. Daha önce ‘Irak Kürdistan’ı denilirken, bakıyorsunuz ‘Kuzey Irak’ demeye başlıyorlar. ‘Dostum Barzani’den ‘Nankör’ e gelmek, biraz bu durumun özeti gibidir” diye konuştu.

‘Kürtleri hakir gören dil…’

Mezepotamya Ajansı’nın geçtiği haberde, bölge ülkelerinin çoğunun Kürt karşıtlığına dikkat çeken Oral, “Kürt karşıtlığında maalesef Türkiye ipi göğüslemeye çalışan bir durumda. Irak’ı örgütlüyor, belki Suriye ile tekrar masaya oturacak. Erdoğan’ın diline bakıyorsunuz, sanki oradaki Kürtlerin can suyunu veren sadece Türkiye’ymiş gibi bir algı yaratıyor. Biz kapıyı kapatırsak açlıktan ölürler gibi küçülten, hakir gören bir dil sadece Türkiye gibi ülkelerin gündeminde var” diye belirtti.

‘Bu dille Kürtlerin tümünü kaybeder…’

Kürtlere yönelik tehdit ve şantajın oy kaygısıyla yapıldığını savunan Oral, “Erdoğan 2019’daki seçimleri kazanmanın yolunun Kürtlere hakaretten geçtiğini düşünüyor. Bu dil, Türkiye siyasetinde MHP tabanında karşılık bulur. AKP, MHP’den alacağı bu oylarla kendini büyütmez ancak MHP’yi küçültür. Bu dil AKP’ye Türkiye’nin Kürtlerinden gelen oyları kaybettirir. AKP bu dille kendini büyüteceğini zannediyorsa büyük yanılır” dedi.

‘İlkesiz siyaset…’

Özelikle Erdoğan’ın Kürtlere yönelik dil değişimini “ilkesiz siyaset” olarak adlandıran gazeteci Faruk Balıkçı, “İlkesiz bir siyaset yapıldığı için Türkiye’deki siyasiler tarafından bu dil değişimi yapılıyor. Daha önce birçok defa Diyarbakır’a geldiğinde Ehmedê Xani’den, Ahmet Kaya’dan bahsetti, Nazım Hikmet’ten şiir okudu. Bugün bakıyorsun tüm Kürtleri düşman gören, tehdit eden bir noktaya gelmiş durumda. Bu aslında bunların ilkeli bir siyaset yürütmediğini, ilkeli siyasetçiler olmadığını gösteriyor” vurgusu yaptı.

‘AKP’ye oy veren Kürtler kırılma yaşıyor…’

Erdoğan’ın tehdit ve aşağılayıcı dilin kaybettireceğine dikkat çeken Balıkçı, AKP’nin MHP çizgisine ulaştığını dile getirdi. Özellikle referandumdan sonra tüm Kürtleri karşısına alacak açıklamaların yapıldığını vurgulayan Balıkçı, şunları söyledi: “Kürtleri aşağılayıcı bir dili sahiplendiler. Bu dil, AKP’ye oy veren Kürtler arasında da bir duygusal kırılmaya sebep oldu. Daha önce belki biraz daha ılımlı düşünen bir Kürdün dahi AKP ile arasına mesafe koymasına sebep olacaktır.”

EN SON EKLENENLER