Bu yasa inançsal değerleri de zedeler

Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek olan ve müftülüklere nikah yetkisini de içeren yasa tasarısı ile ilgili HDP Milletvekili Hüda Kaya, ‘İnançsal değerleri zedeleyen bir yasadır’ yorumunu yaptı

Kadın örgütlerinin ve muhalefetin itirazlarını kulak ardı eden AKP hükümeti, müftülüklere nikah yetkisini de içeren yasa tasarısını Meclis Genel Kurulu’na taşıdı. Meclis’te tartışılması beklenen yasa tasarısı ile ilgili kadınlara mücadele çağrısı yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Hüda Kaya, tüm kadınların bu tasarıya tepki göstermesi gerektiğini vurguladı.

Daha önce AKP’nin tecavüz zanlıları ile çocukların evlendirilmesini ön gören yasa tasarısının kadınların mücadelesi ile Meclis’ten ger çekildiğini hatırlatan Kaya, aynı zihniyetin ürünü olan müftülük yasasının da geri çekilmesi gerektiğini söyledi. Kaya şu sözleri ifade etti: “Emevici ve dinci referanslarla bunları nasıl önümüze getirip de toplumu dizayn etmeye, kadınların yaşamına ayar vermeye çalıştıklarını görüyoruz. Kadınların şiddetli tepkileriyle geri çekilen tecavüzcüsüyle evlendirme yasası, şimdi bu İçişleri Komisyonu’ndan geçen ve Genel Kurul’a gelmesi beklenen Nüfus Hizmetleri Kanun Tasarısı ile aynı.”

‘Biz bu yasaya karşıyız’

Müftülere nikah yetkisi verilmesi halinde muhafazakar toplumlarda yaygın olan çocuk yaşta evlendirmelerin önünün açılacağını ifade eden Hüda Kaya, “Yerellerde, il ve ilçelerde müftülere ve imamlara verilen nikah yerine geçilecek bu yetki, kendi içinde istismara uğramış kadınları ve çocukları nikahlandırarak bu şekilde ömür boyu bir cehennemi yaşamasına yol açacaktır. Dolayısıyla kadınların ve kız çocuklarının yaşamına olumsuz manada yön verecek, müdahale edecek bu gibi yasalara şiddetle karşıyız” şeklinde konuştu.

‘Geri çekilecek’

Kadınların bu tasarıya karşı eylemlerini sıklaştırması gerektiğini dile getiren Kaya, tasarının Meclis’ten  geçmesi durumunda olacakları ise şöyle sıraladı: “Bu yasa toplumsal değerleri yok etmekle beraber Türkiye toplumlarında kaosu da getirecektir. Bunun Meclis’ten geçmesi bir tehlikedir. Ahlakı ve inançsal değerleri zedeleyen bir yasadır. Bizler bunu kabul etmeyiz. Kadınlar nasıl tecavüzcüyle evlendirme yasasını geri püskürtmüşse kadını yok sayan ve hor gören bu yasayı da geri çekeceklerdir.”

EN SON EKLENENLER