Hesen: Rejim hazırsa biz hazırız

Şahoz Hesen, geçtiğimiz günlerde kongresini yapan PYD’nin yeni eşbaşkanlığına seçilmişti. Hesen, Mam Celal’in (YNK Genel Sekreteri Celal Talabani) cenaze töreni için geldiği Silêmanî’de (Süleymaniye) Rojnews’in sorularını yanıtladı.

‘Federasyon çözüm’

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’in “Kürtlerle diyaloga hazırız. Özerkliği müzakere edebiliriz” sözlerini değerlendiren PYD Eşbaşkanı Şahoz Hesen, “Suriye rejiminin geçmişte olduğu gibi ülkeyi yönetemeyeceğini ve kimsenin de eski duruma dönmek istemediğini anlaması gerekiyor. Suriye’deki sorunların temelinde dar milliyetçilik, şovenist ve mezhepçi bir zihniyet bulunuyor. Ancak bu zihniyetin aşılması mümkündür. Şu an Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu projemiz var. Bu bütün Suriye için örnek olabilir. Eğer rejim diyalog ve çözüme hazırsa biz buna eskiden beri hazırız” dedi..

‘Türkiye kaybetti’

Türkiye’nin tehditlerini de değerlendiren Hesen, “Türkiye’nin Suriye’ye girme sebebi elbetteki Kürt düşmanlığı ve Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Sistemi karşıtlığıdır. Türkiye, Kürt düşmanlığından dolayı Suriye’ye girdi. Türk devleti her gün tehditler savuruyor, son zamanlarda da en çok Efrin’e yönelik tehditlerde bulunuyor. Bu cephe, özellikle de Türkiye mevcut kargaşayı derinleştirmeye çalışıyor. Başaramayacaklar. Bunlar El Nusra ve DAİŞ ile ilerliyorlardı, ancak bunların da bitmesine çok kalmadı. Halkımız ve projemiz, DAİŞ çetelerini Suriye’de yok edebilen yegane güç oldu. Türkiye’nin içinde bulunduğu cephe Suriye savaşında kaybetti” dedi.

‘Güney’i savunacağız’

Güney Kürdistan’a yönelik tehditlerini de değerlendiren Hesen, “Güney Kürdistan halkımıza yönelik bir saldırıda tüm imkanlarımızla onların yanındayız. Şu an Kürtlerin ulusal birliğe her zaman olduğundan daha fazla ihtiyacı var. Mam Celal, bizler için büyük bir kayıp oldu. Mam Celal’in miras ve mücadelesine sahip çıkabilmemiz için birlik olmamız gerekiyor” dedi.

Hozan Zubeyr/Rojnews

EN SON EKLENENLER