Darbe girişiminin ‘sıkıyönetim komutan yardımcısı’ tahliye edildi

Darbe girişiminde yer aldığı gerekçesiyle tutuklanan Diyarbakır’da Sıkıyönetim Komutan Yardımcısı olarak görevlendirilen Tuğgeneral Savaş Beyribey, 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılarak tahliyesine karar verildi.

Darbe girişiminde bulunan askerlerin oluşturduğu “Yurtta Sulh Konseyi” tarafından yayınlanan direktifte “Diyarbakır Sıkıyönetim Komutan Yardımcısı” olarak görevlendirilen Devegeci’ndeki 16’ncı Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Savaş Beyribey hakkında “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” ve “FETÖ/PDY üyesi olmak” iddiasıyla 3’er kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 15’er yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın karar duruşması görüldü.  Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, Beyribey tutuklu olduğu Adana Kürkçüler Cezaevi’nde SEGBİS üzerinden katılırken, avukatları hazır bulundu. Savcılık mütalaasını kabul etmeyen ve “FETÖ/PDY üyesi” olmadığını belirten Beyribey, suçsuz olduğunu, darbe girişimiyle bir ilgisinin olmadığını ileri sürerek beraatını istedi.
Yapılan savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, “PDY/PDY üyesi” olduğu gerekçesiyle Beyribey’i 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı. “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan Beyribey’in beraatına karar veren mahkeme, tutuklulukta kaldığı süreyi dikkate alarak Beyribey’i adli kontrol tedbiriyle tahliye etti.
NE OLMUŞTU?
Darbe girişimi sırasında izinde olan ve gözaltına alınarak Diyarbakır’da adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Diyarbakır 16. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Savaş Beyribey savcılığın itirazı üzerine yeniden gözaltına alınarak 27 Temmuz’da  tutuklanmıştı. Beyribey’in evinde yapılan aramada, Gülen cemaatinin lideri Fethullah Gülen’e ait mesaj ve vaaz videoları bulunmuştu. “Yurtta Sulh Konseyi” tarafından “Diyarbakır Sıkıyönetim Komutanı” olarak görevlendirilen tutuklu Diyarbakır 7’nci Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz ile birlikte yargılanan Beyribey’in dava dosyası ayrılmıştı.  Bakanlar Kurulunca yayınlanan KHK ile Beyribey  TSK’den  ihraç edilmişti.
Tuğgeneral Beyribey, AKP Kars Milletvekili Yusuf Selahattin Beyribey’in amcasının oğlu ve aynı zamanda kayınbiraderi. Beyribey’in komutanlığını yaptığı Devegeci’ndeki 16’ncı Mekanize Tugay Komutanlığına bağlı Tank Taburu bulunuyor. Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 28 Kasım 2016’da ilan edilen ve 104 gün boyunca süren çatışmada kullanılan, yüzlerce evin yıkılmasına neden olan tanklar, Beyribey’in komutanlığını yaptığı Devegeci’ndeki tank taburuna bağlıydı.

EN SON EKLENENLER