Tasarı kadınlardan neleri götürecek?

Avukat Leyla Süren müftülere nikah yetkisi veren tasarısının yol açacağı sorunları anlattı: ‘Çok eşliliğin, çocuk istismarının, erken yaşta doğumların önü açılacak. Daha da kötüsü biz artık ulaşamayacağız bunlara

Müftülüklere nikah yetkisi veren “Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı”, tepkilere rağmen bu hafta Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde tasarıya ilişkin konuşmuş ve itiraz eden kadınlara kulaklarını tıkayarak, ‘İsteseniz de istemeseniz de bu tasarı Meclis’ten geçecek’ demişti. Erdoğan’ın ardından Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da müftülerin nikah kıymasını sağlayacak düzenlemeyle ilgili konuştu. Bozdağ, “Bu herkesi müftülere nikah kıymaya zorlayan bir düzenleme değildir” dedi.
Tasarıya karşı mücadele etmekte kararlı olan kadın örgütleri ise tasarının, çocuk yaşta velilikler, çok eşlilik, tecavüzün tespitinin zorlaşması gibi riskleri beraberinde getirmesinin yanı sıra ‘müftü nikahı kıyanlar ve belediye nikahı kıyanlar’ gibi bir ayrıştırmanın da önünü açacağını söylüyor.

Çok fazla kadın mağdur olacak

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) avukatı Leyla Süren, tasarı ile birlikte müftülerin yanında imamların da nikah kıyabileceğini hatırlatıyor. Süren bu uygulama ile çok eşliliğin önünün açıldığına dikkat çekiyor: “Camilerle bağlantı nasıl sağlanacak? Yani nüfus bilgileri sağlık bilgileri, yaş bilgileri nasıl sağlanacak ve nasıl gerçekten bekar olduğunu, kaç yaşında olduğu bilenecek. Sadece bir nüfus cüzdanının gerçek olup olmadığını nasıl tespit edebilecekler? Bu nedenle erken yaşta evlilikler ile birden fazla evliliklerin önünü açan bir durum. Çocuk tecavüzünün de önünü açarak davaların tespitlerinin de önünü kapatacak. Çok fazla kadın mağdur olacak.”

Çocuk istismarı tespit edilemeyecek

Tasarıdaki bir başka önemli noktanın “doğumun sözlü beyan ile yazılmasını” içeren tasarının 5’inci maddesi olduğuna işaret eden Süren, bu madde ile de çocuk yaşta doğumların önünün açılabileceğine işaret ediyor: “Şunu diyorlar; sözlü beyandan sonra sağlık kuruluşu veya aile hekimi gidip doğumun tespitini yapabilecek. Bu uygulamada ne kadar gerçekleşebilecek? Çünkü biz biliyoruz ki örneğin 10 tane taciz dosyasının ya da erken yaşta evliliğin ya da ensestin 9’u doğumla tespit ediliyor. Bundan sonra tecavüzlerin ve ensestin tespiti mümkün olamayacak. Çünkü başka birinin üzerine yazılacak bu çocuk. Bir nevi çocuk yaştaki evliliklerden doğan çocuk doğumunun üstü kapatılacak. Daha da kötüsü biz artık ulaşamayacağız bunlara.”

Dayanışmamız gerekiyor

Kadınların çözülmesi gereken başka sorunlarının varken böylesi bir tasarının günmede getirilmesinin düşündürücü olduğunu vurgulayan Süren, hükümetin gündemi saptırmaya ve var olan sorunların üstünü kapatmaya çalıştığını söylüyor. Kadın dayanışması ile “cinsel istismar yasasını” geri çektiklerini hatırlatan Süren, sözlerini kadınlara çağrı yaparak noktalıyor: “İstismarın önüne geçmek için birçok yasa ve uygulamanın değişmesi gerekiyorken, bunu arttıracak yasalar geleceğimizi köreltmekten başka bir şey değildir. Bu nedenle siyasi rant ya da siyasi düşünceler yerine ortaklaşmamız ve kadın dayanışmasını yükseltmemiz gerektiğini düşünüyorum.”

Diren Yurtsever /MA

EN SON EKLENENLER