Bir referandum da Kuzey İtalya’da: Biz Katalonya değiliz…

Kuzey İtalya’da kısmi özerk bölgeler Lombardiya ve Veneto, daha güçlü özerklik elde edebilmek için Pazar günü referanduma gidiyor. Nüfusun dörtte birini oluşturan ve İtalya’nın genelinden daha zengin ve sanayileşmiş olan bölgeler, kendi vergileri üzerinde daha fazla denetim hakkı için sandık başına gidiyor.

DHA’nın aktardığı habere göre “Danışma referandumu” özelliği taşıyan halk oylamasının sonucunun yasal bir bağlayıcılığı olmayacak; ancak, hükümetle müzakereler için bölge yönetimlerinin elini güçlendirecek olması bakımından önemli.

İtalya’nın “lokomotif” bölgeleri olan Lombardiya ve Veneto’da talep bağımsızlık değil, finansal alanda özerkliklerini genişletmek, eğitim sistemi, endüstri ve göç gibi alanlardaki yetkilerini genişletmek. Nitekim dün Reuters tarafından aktarılan haberde de Lombardiya Başkanı Roberto Maroni’nin “Biz Katalonya değiliz. Biz daha fazla özerklikle İtalyan ulusunun içinde kalırken Katalonya Avrupa Birliği’nin 29. devleti olmak istiyor. Biz şimdilik bunu istemiyoruz” sözlerine yer verilmişti.

Anketler, toplam nüfusları 15 milyon civarında olan bölgelerdeki oylamaların yüksek oranda “Evet” ile sonuçlanacağını gösterirken, Roma diyaloğa açık olduklarını ve referandumun anlamsız olduğunu savunuyor. İtalya Anayasası’nın da bölgelerin özerkliği güçlendirme talebinde bulunmasına olanak tanıdığı kaydediliyor.

Matteo Salvini liderliğindeki aşırı sağcı Kuzey Ligi (Lega Nord) öncülüğünde 22 Ekim Pazar günü gerçekleştirilecek referanduma, eski Başbakan Silvio Berlusconi’nin lideri olduğu Haydi İtalya (Forza Italia-FI) başta olmak üzere, merkez sağdaki partiler ile ana muhalefetteki 5 Yıldız Hareketi destek veriyor.

EN SON EKLENENLER