Katalanlar ayrılmak istiyor, İspanya devleti darbeyle tutmaya çalışıyor…

İspanya hükümeti, önce ‘silah zoruyla’ Katolanya’da yapılan referandumu engellemek istedi. Herşeye rağmen referandum yapılıp ‘bağımsızlığa evet’ çıkınca ve Katalan hükümeti de bu kararı uygulamaya kalkınca, İspanya hükümeti bu defa, tek taraflı olarak Katalonya’da hükümeti ve parlamentoyu feshettiğini ve seçimlerin 21 Aralık’ta yapılacağını ileri sürdü. Katalanlar ise ‘bağımsızlık’ kararlarını uygulamakta kararlı 

Katalan parlamentosunda Cuma günü yapılan oylama sonucunda İspanya’dan bağımsızlık kararı kabul edildi. Bağımsızlık ilanından kısa süre sonra da İspanya Senatosu, Madrid hükümetine Katalonya’nın özerkliğini feshetme ve bölgeyi doğrudan yönetme yetkisi vererek darbe yaptı. Bunun ardından toplanan İspanya hükümeti, Katalan hükümetini ve parlamentosunu feshettiğini duyurdu.

Katalanların sevinç gösterileri

Katalonya parlamentosunun dün bağımsızlık ilanının ardından on binlerce kişi parlamento önünde toplanarak bağımsızlık ilanını kutlamaya başladı. Katalanlar parlamento dışında kurulan ekranlarda da oylamayı takip etti. Katalonya’nın en büyük bağımsızlık yanlısı grubunu oluşturan ANC de Katalonya’daki resmi dairelerde çalışan mensuplarına makamlarını terk etmemeleri çağrısında bulundu. ANC, devlet memurlarından barışçıl direniş göstermelerini istedi.

Türkiye şaşırtmadı!

Öte yandan, Türkiye’de Kürtlerin özerklik taleplerine anti-Kürt savaş politikalarıyla yanıt veren Türkiye devleti, Katalanların İspanya’dan ayrılma isteklerine de karşı çıktı. Konuyla ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı, Katalanlara karşı, İspanya hükümetinin yanında olduğunu duyurdu.

EN SON EKLENENLER