Polat’a annesinin DNA’sı ‘delil’ sayılarak 2 kez ağırlaştırılmış müebbet isteniyor…

AKP Licê Başkan Yardımcısı Orhan Mercan’ın öldürülmesi olayında 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenen Kemal Polat, gizli tanık ifadesi ve annesine ait hırkadaki DNA’sı ile suçlanıyor. Anne Gazal Polat, YPS-JİN’in yaptığı açıklama ile cinayeti üstlendiğini belirterek, ‘Polis, cinayeti üzerine yıkacak bir kadın bulamayınca, oğlumu kadın elbisesi giymekle suçladı’ dedi

Amed’in Licê ilçe merkezinde 30 Haziran gecesi AKP İlçe Başkan Yardımcısı Orhan Mercan (34) evinin önünde uğradığı silah saldırı sonucunda yaşamını yitirdi. Olaydan bir gün sonra cinayeti işlediği ileri sürülen 2 kişinin gözaltına alındığı açıklandı. Ancak gözaltına alınanlar arasında cinayeti işlediği iddiasıyla tutuklanan 26 yaşındaki Kemal Polat yoktu. YPS JİN’in Mercan’a yönelik silahlı saldırıyı üstlendiğine dair açıklaması ardından ortaya çıkan gizli tanığın verdiği ifade üzerine, Kemal Polat gözaltına alındı. Evde yapılan aramada, annesine ait hırkada DNA’sı ve amcasının eşinin pardösüsünde ise atış artığı çıktığı gerekçesiyle tutuklandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın olayla ilgili hazırladığı iddianamede, olayın yaşandığı Lice ilçesi Mulla Mahallesi 6. Sokak ve civarında olay yerini gören herhangi bir kameranın bulunmadığı, olayın yaşandığı sokağın lambasının bulunmadığı ve olayı gören herhangi bir kişinin tespit edilmediği ifade edildi. Olay yerinde 4 adet boş kovan bulunduğu belirtilen iddianamede, ölü muayene ve otopsi tutanağına göre Orhan Mercan’ın vücudunda toplam 12 adet ateşli silah giriş ve çıkış yarası olduğu ifade edildi. Olaydan sonra birçok eve baskın yapıldığı, 33 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede, davanın tek sanığı olan Kemal Polat, “Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğü Bozma”, “Tasarlayarak Öldürme” ve “Ruhsatsız Ateşli Silahlarla Mermileri Satın Alma veya Taşıma veya Bulundurma” iddialarıyla suçlanıyor. Polat’ın 2 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis ve 5 yıldan 8 yıla hapis kadar hapis ile cezalandırılması isteniyor.

Avukat Kılınç: Gizli tanık ifadeleri tutarsız ve çelişkilerle dolu

Davayı ve soruşturmayı Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendiren Polat’ın avukatı Ferhat Kılınç, Orhan Mercan’ın öldürülmesi ardından yetkililerin Lice Adliyesi önünde yaptığı açıklamada olayın faili olduğunu ileri sürdükleri 2 kişinin yakalandığına ilişkin açıklama yaptıklarını hatırlatarak, “Açıklamanın yapıldığı gün müvekkilim gözaltında değildi. Olaydan iki gün sonra müvekkilim olayın faili olarak gözaltına alınıyor” diye kaydetti. Gizli tanık ifadesinin tutarsız ve çelişkilerle dolu olduğuna dikkat çeken Kılınç, “Öyle ki; olay esnasında olayın gerçekleştirildiği yer karanlık, ışığın ve kameranın olmadığı bir yer. Orada bir kişiyi tespit veya teşhis etmek mümkün değil. Öte yandan gizli tanık müvekkilimin yüzünün kapalı olduğunu söylüyor. Karanlık bir yerde yüzü kapalı olan bir kişinin bu kadar açık ve net tespit ve teşhis edilmiş olması bizi kuşkulandırıyor” dedi.

Hem iddianamede yer alan telsiz görüşmeleri hem de basına yansıyan açıklamada Mercan cinayetinin YPS JİN’e bağlı bir kadın birimi tarafından yapıldığının açık olduğunu ifade eden Kılınç, “Müvekkilim bir erkek. İddiayı güçlendirmek için gizli tanık, müvekkilim üzerinde kadın elbiseleri ve yüzünü örtecek şekilde bezlerin olduğunu iddia etmiştir” diyerek çelişkilere işaret etti.

‘Polisler reklam için oğluma çelik yelek giydirip teşhir etti’

Konuya ilişkin baba Vehap Polat ise oğlunun olayın yaşandığı gece evde olduğunu, cinayetle bir ilgisinin olmadığını ifade ederek, “gece geç saatlerde çığlık sesleri üzerine olayı duyduklarını” söyledi. Polisin olaydan 2 gün sonra evine yaptığı baskında 2 oğlu, 2 kızı ve eşinin gözaltına alındığını dile getiren baba Polat, “polisin evini defalarca didik didik aramasına rağmen herhangi bir suç unsuruna rastlamadığını” kaydetti. Olayın ardından yetkililerin yaptığı “Cinayetin 2 failini yakaladık” açıklamasına tepki gösteren baba Polat, “Hani yakalanan 2 kişi nerede? Bu cinayetin failini bulamayan polisler, sırf terfi etmek ve iktidarın baskısından kurtulmak için oğlumu kurban seçti. Gerçekler ortaya çıkarılmadı” dedi.

Oğlunun tutuklandıktan sonra cezaevine götürülürken, Seyrantepe semtinden tekrar Diyarbakır Adliyesi’ne geri getirildiği bilgisini veren Polat, “Oğlum normal şartlarda adliyenin arka kapısından çıkartılması gerekiyordu. Polisler ‘Reklam yapmayalım’ diyerek buna karşı çıkan oğluma zorla çelik yelek giydirmiş. Ardından, daha önce adliyenin ana kapısına çağrılan basına cinayetin ‘faili’ diye teşhir ettiler” diye anlattı.

‘Annesiyim yeleğimde oğlumun DNA’sı çıkması normal’

Polat’ın annesi Gazal Polat, olayla ilgili kendisinin de gözaltına alındığını, evde arama yapıldığı sırada polisleri arayan bir kişinin, “Neden evde birşey çıkmamış?” diye sorduğunu, polislerin ise “Evi aradık bir şey bulamadık” şeklindeki diyaloguna şahit olduğunu aktardı. Aramada el konulan kendisine ve eltisine ait hırkaların, oğlunun tutuklanma gerekçesi yapılmasına tepki gösteren Polat, “Benim hırkamda oğlumun DNA’sı çıkmış diyorlar. Normal, çünkü ben annesiyim. Oğluma bir anne olarak sarılmışım. Eltimin eşi evde boya yaptığı için hırkasına boyada kullanılan neft maddesi bulaşmış. YPS-JİN yaptığı açıklamada eylemi üstlendiğini söyledi. Polis, cinayeti üzerine yığacak bir kadın bulamayınca, oğlumu kadın elbisesi giymekle suçladı. Cinayeti oğlumun üstüne yıkmaya çalışıyorlar” diye konuştu.

EN SON EKLENENLER