Cumhuriyet Gazetesi davasında tahliye yok

Cumhuriyet Gazetesi çalışanlarının yargılandığı davanın duruşmasında mahkeme heyeti oy çokluğu ile sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Cumhuriyet gazetesinin 4’ü tutuklu 18 çalışanının yargılandığı davanın 4’üncü duruşması İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesinde verilen aranın ardından devam etti. Aranın ardından avukatlar savunma yapmaya başladı. İlk olarak avukat Duygun Yarsuvat savunma yaptı. Yarsuvat’ın ardından söz alan avukat Fikret İlkiz, davanın bugüne kadar geçtiği aşamayı anlattı. İlkiz, “Hükümetin işini  kolaylaştırmak istiyorsanız bir an önce tahliye edebilirsiniz. 7 Kasım’da AİHM’e Türkiye yanıt verecek. Bu konuda işini kolaylaştırır” dedi. İlkiz, ilk defa bu şekilde bir iddianamenin hazırlandığını söyledi.
Mahkeme heyeti açıkladığı ara kararında sanıkların tahliye taleplerini reddederek tutukluluk halinin devamına oy çokluğu ile karar verdi.
Duruşma 25-26 Aralık tarihine ertelendi.
DURUŞMAYI ÇOK SAYIDA KİŞİ İZLEDİ
Cumhuriyet gazetesinin 4’ü tutuklu 18 yazar, yönetici, çizer ve çalışanının yargılandığı davanın 4’üncü duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. Gazeteye yapılan operasyonun birinci yılında görülen davanın duruşmasına tutuklu yargılanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, muhabir Ahmet Şık ve muhasebe çalışanı Yunus Emre İper ile tutuksuz yargılanan İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç, yazarlar Aydın Engin, muhasebe çalışanı Günseli Özaltay, Hakan Kara, Bülen Utku, Musa Kart, Güray Öz, Turhan Günay, Kadri Gürsel ile Mustafa Kemal Güngör katıldı.
Duruşmayı izleme ve yargılanan gazetecilerle dayanışma amaçlı adliyeye gelenler arasında, CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker, Adnan Erkek, Gürsel Tekin, HDP Milletvekili Erdal Ataş, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı Umut Oran, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Başkanı Turgay Olcayto, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, geçtiğimiz günlerde tahliye edilen gazeteci Murat Aksoy, Pen International Hukuk departmanından Sarah Clark, Pen Belçika’dan Rachida Lanrabet, Almanyalı araştırmacı Günter Wallraff, Pen Norveç’ten Jorgen Lorentzen, IPI Başkanı John Yearwood, Belçika Konsolosluğu’nda görevli Jesper Kamp (duruşmayı AB için raporlayacak), AB Türkiye Delegasyonu’ndan Sema Kılıçer ve KHK ile ihraç edilen Yüksel Caddesi direnişçisi Veli Saçılık da vardı.
TANIKLAR GELMEDİ
Kimlik tespiti ile başlayan duruşma, mahkemeye gelen belgelerin okunmasıyla başladı. Mali bilirkişiye edilen itirazın henüz gelmediğini belirten Mahkeme Başkanı Abdurrahman Orkun Dağ, Ahmet Keçeci isimli bilirkişiye ait tutanak olup olmadığı konusunda Emniyet’e gönderdikleri yazıya cevap olarak Keçeci’nin bilirkişi yemini ve evraklarının dosyaya geldiğini söyledi. Bu duruşmada dinlenmesi beklenen tanık Mehmet Faraç ise iki kez davet edilmesine rağmen gelmedi. Faraç ile birlikte henüz dinlenmemiş tanıklardan olan Cumhuriyet gazetesinin eski yazarlarından Leyla Tavşanoğlu da duruşmaya gelmedi.
‘SAVCI SORUŞTURMA YÜRÜTÜYOR GİBİ DELİL EKLİYOR’
Aydın Engin’in avukatı Aynur Tuncer Yazgan söz alarak, Cumhuriyet savcısının hala soruşturma yürütüyormuş gibi dosyaya delil eklemesinin ve delil toplanıyor gibi davranılmasının mahkemenin bağımsızlığını zedelediğini ifade etti. Yazgan, MİT haberinin gazetecilik içinde olup olmaması konusunda gazetenin eski yöneticilerinden Doğan Satmış’ın kendi görüşünü dile getirerek, kamuoyunda algı yaratmaya çalıştığını söyledi.
‘FARAÇ’IN TANIKLIĞJNDAN VAZGEÇİLSİN’
Tanık Mehmet Faraç’ın davet edilmesine rağmen duruşmaya gelmemesine değinen Avukat Tora Pekin ise, mahkemeden Faraç’ın tanık olarak dinlenmesinden vazgeçilmesini talep etti. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Dağ, Faraç’ın gelmemesinin sebebini İstanbul dışında çalışmasından kaynaklandığını belirtti. Pekin ise, “Bu kadar peşinden koşmaya gerek var mı o yüzden dinlenmesinden vazgeçilmesini istiyoruz. Tanık olmaya müsait değildir çünkü tarafsız değildir” diyerek Faraç’ın Cumhuriyet gazetesine ithafen attığı twitlerden örnekler okudu. Pekin, “Faraç’ın bir kısım müvekkilimize dönük yıllardır ısrarla sürdürdüğü yazıları var. Husumetinin bir boyutu da yazmış olduğu Aydınlık gazetesinin Cumhuriyet ile rekabet içinde olması. Tanık olarak dinlenmesi istenen Faraç’ın Cumhuriyet ile ilgili hiçbir bilgisi olmadığı gibi beyanlarının bir katkısı da olmayacaktır. Dinlenmesinden vazgeçilmesini talep ediyoruz” dedi.
Avukat Fikret İlkiz de Faraç’ın soruşturma evresinde verdiği ifadede adresini ve Aydınlık gazetesinde köşe yazarı olduğunu belirttiğini hatırlattı. İlkiz, “28 Temmuz’daki duruşmada siz de önceden çağrıda bulunmuştunuz. Aynı şekilde Leyla Tavşanoğlu için de aynı çağrıda bulunduğunuz görüşündeyim. İki ismin de dinlenmesine gerek olmadığı görüşündeyiz” diyerek talebini dile getirdi.
BİLİRKİŞİNİN DİNLENMESİ TALEP EDİLDİ
Tekrar söz alan Avukat Tora Pekin de, gazetenin muhasebe çalışanı Emre İper ile ilgili olarak Adli Bilişim Mühendisi Tuncay Beşikçi’nin tanık olarak dinlenmesini talep etti. Pekin, emniyetin bilirkişi raporunda İper’in telefonunda ByLock olduğuna dair tek bir teknik açıklama olmadığını hatırlatarak, “Emre’nin telefonunda ByLock yüklü değil. Kurulmadı. Bilirkişi de telefonda ByLock var diye bir rapor veremedi. Dosyanıza bu rapor asla ve asla gelmeyecek” dedi.
SAVCI TÜM TALEPLERİN REDDİNİ İSTEDİ
Savcı Hacı Hasan Bölükbaşı, Aydın Engin’in avukatı Aynur Tuncer Yazgan’ın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu’nun gönderdiği Satmış’ın röportajının delillikten çıkarılması talebini, Faraç’ın tanık olarak dinlenmekten vazgeçilmesi talebini ve adli bilişim uzmanı Tuncay Beşikçi’nin dinlenmesi talebinin reddini istedi.

EN SON EKLENENLER