Katalan vekil’den İspanyol soluna, ‘Olan biten muthiş devrimci fırsatlar sunuyor’ uyarısı

Katalonya bağımsızlıkçı hükümet koalisyonunun içinde bulunmasa da bağımsızlıkçı ve sosyalist bir çizgi izleyen CUP’un milletvekili Albert Botran, İspanyol solunu, ‘yeterince olgun olmamak, devrimci rolü üstlenmemek ve rejimin çizdiği sınırlar içinde kalmakla’ eleştirerek, ‘Oysa gelişmeler onların da karşı çıktığı 1978 İspanyol anayasasıyla yürütülen bir rejimi geride bırakmak için müthiş bir fırsat sunuyor.’ uyarısı yaptı

Kendini feminist, sosyalist ve antikapitalist olarak tanımlayan Halk Adaylığı Birliği’nin (CUP) ismi, son süreçte özellikle sokaktaki ve meclisteki bağımsızlık konusundaki ısrarı nedeniyle İspanya basınının gündemindeydi. Katalonya’nın bağımsızlık sürecinde en büyük rollerden birini oynayan CUP’un Katalan parlamentosundaki milletvekili ve tarihçi Albert Botran son süreci, Duvar’dan Kavel Alpaslan’a değerlendirdi. CUP ile Izquierda Unida ve Podemos gibi İspanya’nın her bölgesinde siyaset yapan diğer sosyalist partiler arasında, bağımsızlığa dair yapılan farklı yaklaşımları değerlendiren Botran, “Biz şöyle düşünüyoruz, bazı solcular var ki cumhuriyeti kurma fırsatını reddedip, rejimin içinde yer alarak onu yeniden inşa etmeyi tercih ediyor. Oysa biz bu ‘fırsatı’ sadece Katalanlar için düşünmüyoruz, bunu onların da İspanya cumhuriyetini inşa etmesi için bir fırsat olarak görüyoruz.” diye konuştu.

Cumhuriyeti halkın direnişi kuracak…

“Cumhuriyeti inşa etmemiz gerekiyor ve bu görevi gerçekleştirmenin çok zor olduğunu da biliyoruz.” diyen Botran, “Çünkü sayabileceğimiz tek şey halk seferberliğinin gücü. Kurumsal gücü sayamıyorum çünkü merkezi hükümetin tavrından dolayı biraz zedelendi. Yerel yönetimler ve belediyeler varlığına devam ediyor ama Generalitat’ın gücü (Katalan hükümeti) yer değiştirdi. Bu yüzden cumhuriyeti kurma görevi, bu gücün haricinde gerçekleşecek. Halk gücünün, aldığı inisiyatifi direnişle birleştirmesiyle beraber gerçekleşecek. Şöyle düşündürmeli, öncelikli olarak yapacağımız kaybettiğimiz ‘güçlerimizi’ kazanmak olacak. İkinci olarak yapılması gerekense cumhuriyetin ‘enternasyonalize’ edilmesi. Meşru bir cumhuriyet uluslararası çalışmayla devam edecek. Dünyada cumhuriyetin diğer Avrupa veya dünya ülkeleri tarafından tanınması sağlanacak.” diye kaydetti.

İspanyol solu yeterince olgun değil…

İspanyol solunun Katalonya’da olan biten üzerine tutumunu da değerlendiren Botran şunları söyledi: “Podemos’taki insanlar son süreçte bağımsızlıktan ‘yana’ bir tavır almadılar. Ancak Podemos ve Izquerda Unida’nın buradaki kanadı, İspanya’nın genelindeki tavırlarından daha farklı davrandı. Biz şöyle düşünüyoruz, bazı solcular var ki cumhuriyeti kurma fırsatını reddedip, rejimin içinde yer alarak onu yeniden inşa etmeyi tercih ediyor. Oysa biz bu ‘fırsatı’ sadece Katalanlar için düşünmüyoruz, bunu onların da İspanya cumhuriyetini inşa etmesi için bir fırsat olarak görüyoruz. Hükümetin, öncelikli güçlerin yeniden kurulması için sola fayda sağlayabilecek bir şey bu. Ama bence onlar bu devrimci rolü üstlenmediler, rejimin içinde kalmayı tercih ettiler. Sadece rejimin onlara izin verdiği ölçüde hareket ettiler. Bu yüzden yeterince olgun bir sol yok. Ancak bizim için bu, onların da karşı olduğu 1978 Anayasası’yla yürütülen bir rejimi geride bırakmak için müthiş bir fırsat.”

EN SON EKLENENLER