İçtihadınıza uyun

Anayasa Mahkemesi (AYM) önünde tutuklu milletvekilleri ile ilgili açıklama yapan HDP’li Ahmet Yıldırım, AYM’den lehlerine bir karar beklemediklerini belirterek, ‘Kendi içtihatlarına saygılı olmalarını bekliyoruz. Bugünler geçtiğinde kimin tarafsız yargıya çalıştığını tarih yazacak’ dedi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinden oluşan bir grup, tutuklu vekillere ilişkin Anayasa Mahkemesi (AYM) önünde açıklama yaptı. HDP’li Meclis Başkanvekili Pervin Buldan, Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, HDP Anayasa Komisyonu üyesi Meral Danış Beştaş ve çok sayıda vekilin katıldığı açıklamada, tutuklu vekillerin fotoğrafları taşındı. Burada konuşan
Ahmet Yıldırım, iktidarın OHAL’e bağlı yaşadığını belirterek, “AKP iktidarı olağan dışı yöntemler kullanarak, sivil iradeyi teslim alamaya çalışıyor. 1 yıl önce partimiz şahsında ülkede toplumsal ve siyasal yaşam darbeyle teslim alındı. Hedef alınan demokratik siyaset ve hukukun üstünlüğüydü” diye konuştu.

‘Dosya yoğunluğu bahane’

Geçen bir yıl içinde tutuklu vekillere dair birçok hukuksuzluğun yaşandığını belirten Yıldırım, “Eş genel başkanımız Selahattin Demirtaş’ın iddianamesi 9 ay boyunca çıkmadı. Sonra duruşma tarihleri bir türlü belirlenmedi. Eğer dağ yeni bir fare doğurmazsa 7 Aralık’ta mahkeme karşısına çıkarılması gerekiyor. Ama Eş genel başkanımız Yüksekdağ, mahkemeye çıktığında onun söylediği bir şeyden korktular. Yüksekdağ, ‘Ben buraya faşizmin gözlerinin içine bakmaya geldim’ dedi. O günden sonra yargılamaktan korkar oldular” dedi. Yıldırım, şöyle devam etti: “AYM bir yıldır kafasını kuma gömmüş, kimse dosya yoğunluğunda söz etmesin. AYM’den lehimize bir karar beklemiyoruz. Kendi içtihatlarına saygılı olmalarını bekliyoruz. Bugünler geçtiğinde kimin tarafsız yargıya çalıştığını tarih yazacak.”

‘AYM hukuktan kaçıyor’

Daha sonra konuşan HDP Anayasa Komisyonu Üyesi Meral Danış Beştaş ise, şunları söyledi: “AYM asıl rolünü unutmuş, iktidara ve külliyeye en fazla kim yakın durur yarışı yapmaktadır. Arkadaşlarımız yargıya verilen talimatlarla rehin alındılar. 1 yıl geçmesine rağmen, AYM hala karar vermedi, çünkü hukuktan kaçıyor. Anayasa Mahkemesi kararlarını bize göre değil, Erdoğan’a göre değil, Anayasa’ya göre vermelidir. AYM’yi bağlayan tek belge Anayasa’dır.”

ANKARA/MA

19

EN SON EKLENENLER