Ev Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uygun Evi Bulmak
Günümüzde kiralık ev araştırmak sokak sokak gezerek yapıldığı gibi internetten çeşitli emlak sitelerinden de yapılabiliyor. Bu aşamada aradığınız konutu her nereden bulmuş olursanız olun mutlaka birkaç kez ziyaret edin. Bu sayede tutmak istediğiniz evin çevresinin, komşularınızın ve evin içindeki birçok ayrıntının size uygun olup olmadığını daha iyi anlayabilirsiniz. Bunun yanında eve bakmaya gittiğinizde ilgili kişiye soracağınız soruları önceden hazırlayın. Diğer baktığınız evlerle rahat kıyaslama yapmak için ev ile ilgili bütün bilgileri not edin. Bu sayede ev ilk başta çok hoşunuza gitse de, aklınıza gelmeyen yerlerden sonra sorun çıkabileceğini görerek vazgeçebilirsiniz.
Kiralanacak Ev ve Ev Sahibi Hakkında Araştırma Yapmak
Ev sahibinin kiracıyı araştırması ne kadar gerekli ve doğruysa kiracının da ev sahibi ve evi araştırması o kadar gerekli ve doğrudur. Bu aşamada bakmanız gerekenler ise;

Evi kiralayacağınız kişinin evin sahibi olup olmadığını kontrol edin. Tapu kayıtlarından bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Bazı gayrimenkul işlemlerinde vekil kullanılabiliyor. Bu gibi durumlarda, sözleşmeyi imzalayacak kişinin, mal sahibinin yasal vekili olup olmadığını da araştırmalısınız. Kiraladığınız ev ile tapuda görülen yerin aynı olduğunu da mutlaka teyit edin. Çünkü bu konuda bazı sahtekârlıklar yapılabiliyor. Burada dikkat etmeniz gereken yine tapu kayıtlarına bakarak, kiralayacağınız gayrimenkulün kapı numarası ve adresi ile sözleşmedeki kapı numarası ve adresinin uyuşmasıdır. Apartmanın ortak kullanım alanları, aidatı ve apartman genel kuralları ile ilgili mümkünse apartman yöneticisiyle görüşün. Kiralayacağınız konutun depreme dayanıklılığını, herhangi bir hasarı olup olmadığını bu konuda gerekli testlerin yapılıp yapılmadığını öğrenin.

Kira mı Kredi mi?  yazımızı ziyaret ederek konuyla ilgili bilgi edinin»
Kira Sözleşmesindeki Önemli Noktalar
Ev kiralarken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri kira sözleşmesidir. Peki, kira sözleşmesinde nelere dikkat etmek gerekir:

Kira kontratını imzaladığınız kişinin mal sahibi olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Eğer mal sahibi değilse, yasal bir vekillik durumu araştırın. Kira kontratında belirtilen adresin doğru olduğundan emin olun. Burada bina ve daire numarası gibi detaylar önemlidir. Kira artış bedelinin hangi dönemlerde ve hangi tutarlarda yapılacağını sözleşmede açıkça belirtin. Sözleşmede kiracı ve ev sahibinin adı soyadı ve TC kimlik numarası gibi ana unsurların tam ve doğru yazılmış olmasına dikkat edin. Kontratı ev sahibi ile birlikte ve varsa kefiller huzurunda imzalayın. Ayrıca kira sözleşmesinin her sayfasının imzalandığından emin olun. Kira bedellerinin, mal sahibinin hangi banka hesabına ve hangi tarihler arasında ödeneceği net bir şekilde sözleşmede belirterek, mümkün olduğunca banka hesabına “kira bedeli” yazarak gönderin. (Havale ve EFT ücreti kiracıya aittir). Depozito veriyorsanız ne için verdiğinizi ve hangi şartlarda geri alınacağını yazın. Bu konu oldukça önemli çünkü genelde sorunlar buradan çıkıyor. Kiralanan gayrimenkulün hangi koşullarda teslim edildiğini ve demirbaşların mevcut durumunu anlatan bir madde ekleyin. Burayı ne kadar detaylı yazarsanız o kadar iyi, çünkü verdiğiniz depozitonun geri alınma ihtimalini bu madde belirliyor.

Kaynak: Hesapkurdu.com – Ev Kiralarken Nelere Dikkat Edilmeli?

EN SON EKLENENLER