Özgürlük arayışında önde olmalıyız

İsviçre’de kurulan düşünce ve ifade özgürlüğü konusunda çalışmaları olan Özgür Düşünenler (Freethinkers) adlı kuruluş, bu yıl ikincisini verdiği ödülleri 2016 yılında Nisêbin’de (Nusaybin) yaptığı haber gerekçesi ile tutuklu bulunan gazeteci ve ressam Zehra Doğan ile Amerika’da sürgünde yaşayan gazeteci ve yazar Masih Alinejad’a verdi.

Kadınlar için mücadele ettiler

Ödül önceki gün yapılan bir törenle sahiplerine verildi. Doğan adına arkadaşı ödülü alırken, törende konuşan Frei Denken Derneği Başkanı Andreas Kyriacou, ödüle layık görülen her iki kadının da bireysel haklar ve kadın özgürlüğü konusunda çok güçlü bir mücadele verdiğini söyleyerek, “Alinejad İran’da kadınların özgür olabilmesi ve kadın karşıtı dini kurallara karşı bir mücadele verdi. Zehra Doğan da savaş, sosyal çatışmalar ve kadına yönelik şiddet üzerine çalıştı. Kendisi tamamen kadınlar tarafından yürütülen ve kadın haber ajansı JİNHA’nın da kurucularındandır. Bugün Kürtlerin yoğun baskı yaşadığı bir süreçte, Erdoğan hükümeti tarafından ‘yasadışı örgüte üye’ olduğu iddiasıyla tutuklu” dedi.

Söz söyleme özgürlüğü kalmadı

Ödülü Doğan adına alan arkadaşı Naz Öke ise, “Zehra bir mektubunda kadınlar için şunu söylüyor, ‘Kadınların özgürlük arayışında daha ön saflarda olması gerekiyor. Nasıl yaşayacağımıza, giyineceğimize, yiyeceğimize karışan erkek yönetimine karşı, mücadele etmeliyiz’ diyor. Laikliği sıfat olarak kullanan, dini siyasete alet eden bugünkü ataerkil yönetim baskısı altında bir kadın olarak, Zehra’nın düşüncelerinin özgür olabilmeleri çok önemlidir. Unutmamak gerekiyor ki, onu mahkûm eden mahkeme, kararında, yıkılmış Nusaybin şehrini temsil eden resim ‘eleştiri limitini aştığı’ şeklinde ifade ediliyor. Türkiye’deki söz söyleme özgürlüğü noktasında gerisini gelin siz düşünün” diye konuştu.

BORN

30

EN SON EKLENENLER