‘Yeni proje iptal edilenden daha beter’

AKM için açıklanan yeni projeye tepki gösteren Mimarlar Odası’ndan Mücella Yapıcı, AKP hükümeti tarafından ortaya konulan AKM’ye dair projenin 2008’de yargı tarafından iptal edilen projeden çok daha beter bir proje olduğunu belirterek, ‘Suçlu kim?’ diye sordu

Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) yeni hali için önceki gün Haliç Kongre Merkezi’nde AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla yapıldı. Kapılarını 2008’de kapatan AKM için, opera salonu, sanat galerisi, tiyatro salonu, restoranlar, ofis alanları, tasarım mağazası, kafeler ve dükkanların yer alacağı proje tanıtan Erdoğan, yeni projenin 2019’un ilk çeyreğinde açılacağını duyurdu.

Projeye tepki gösteren TMMOB Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi tarafından AKM’nin yıkılması ve yerine yeni bir proje yapılmasına dair şube binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, Sanatçılar Girişimi’nden Orhan Aydın, Mimarlar Odası avukatlarından Can Atalay ile Mimarlar Odası’ndan Mücelle Yapıcı katıldı. “Algı operasyonu ile AKM’nin yıkılması ve yerine yeni bina yapılması süreci başlamıştır” diyen Muhcu, AKM’nin Cumhuriyet ve İstanbul’un simgelerinden biri olduğunu belirtti. AKM’nin geleceğinin Sütlüce’de gerçekleşen toplantıda bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandığını dile getiren Muhcu, projenin ayrıntılarının kamuoyundan gizlendiğini ve dogmatik bir anlayışla gösteriye dönüştüğünü söyledi. Muhcu, “Bu projenin hukuki, bilimsel tavrı olamayan ideolojik ve dogmatik talimatlarla restorasyon süreci sürdürülmüştür. Anıtsal yapı yıkıma terk edilmiştir. Yeni projenin AKM ile yakından ilgisi yoktur. Birinci grup yapının yıkılıp yerine aslına uygun olmayan bir proje uygulamak doğru bir şey değil” dedi. Sanatçılar Girişimi’nden Orhan Aydın da, “Erdoğan bilmelidir ki hiçbir zorba AKM’yi yıkamaz” ifadesini kullandı.

Protokole uyulmadı

Mücella Yapıcı, “12 Aralık 2005’de İstanbul 1 Numaralı Kültür Tabiat Varlıkları’nın toplantısında tescilli olan AKM’nin yıkılıp yerine yeni bina yapılacağı söylentileri çıktı” dedi. Bir dönem hazırlanan projeye göre, AKM’nin sanatçıların kullanımına uygun olmadığını söyleyen Yapıcı, projenin iptali için dava açtıklarını hatırlattı. AKM’nin korunmasına dair Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve Mimarlar Odası arasında bir protokol imzaladıklarını ifade eden Yapıcı, bu protokole uyulmadığını belirtti.

Karakol olarak kullanılıyor

2012’de restore çalışmaları yapıldığı sırada binaya giremediklerini kaydeden Yapıcı, “Polis karakolu olarak kullanılmaya başlandı”dedi. Suç duyurusunda bulunduklarını belirten Yapıcı, “Şuan bize sunulan proje 2008’de yargının iptal ettiği projeden çok daha beterdir” dedi.

Dış görünüşü benziyor ama…

Taksim ile ilgili planları bitmeyen Erdoğan, “Taksim Meydanı’nda inşallah araçları da görmeyeceğiz. Gümüşsuyu’ndan yerin altından Taşkışla’ya doğru devam edecek” diyerek yeni yıkımların haberini verdi. Erdoğan, daha önce Gezi Parkı’nın yerine Topçu Kışlası yapılacağını açıklamasının ardından, tüm kesilemlerden halkın direnişiyle (Gezi Direnişi) engellenen projenin ardından Taksim Meydanı için yeni projelerinin olduğunu açıkladı. Meydana dev ekranların kurulacağını ifade eden Erdoğan, “Yayalaştırılmış bir Taksim Meydanı’nı göreceksiniz” diyerek 15 yıldır tekrar ettiği nakaratı yine söyledi. Erdoğan, Ankara içinde meydan planları olduğunu söyledi. Mimar Murat Tabanlıoğlu’nun tasarladığı projenin tanıtım toplantısında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş “AKM yenileniyor. İstanbul’un son derece önemli bir binasıydı” dedi.

EN SON EKLENENLER