Yeşil binalar doğa katliamını gizleyebilir mi!

Dünya üzerinde yeşil alanların hızla azalma sürecinde olması bir yandan iklime bağlanırken, diğer yandan ise, imar planları ile yok edilmekte. İstanbul buna iyi bir örnek oluştururken, yeşilin yani doğanın âdeta katledilerek yerini betona bıraktığı görülüyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ’nin destekleri ve CNR Holding ev sahipliğinde, bu sene ikincisi gerçekleştirilecek olan ‘CNR Emlak Zirvesi’ öncesinde gayrimenkul sektörüne yön verdiği ifade edilen isimler, bir araya geldi. Zirvede; yeşilin babası olarak bilinen ‘God Father of Green’ lakaplı Jerry Yudelson, önümüzdeki on yıllık süreçte yeşil kentler yaratmak için gayrimenkul sektörünün neler yapması gerektiğine yönelik konuşma yapacak. AKP hükümetinin ana eksenleri içinde yer alan emlak ve gayrimenkul sektörlerinin küresel pazara tanıtımının bir ‘milli’ mesele olduğuna yönelik konuşan CNR Holding Genel Koordinatörü Cem Şenel, “Biliyorsunuz, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip, ‘dikkat edin yeşillik ararsanız nerede bulursunuz? Mezarlıkların olduğu yerde bulursunuz’ dedi. CNR Holding olarak, bu bilinçle, dünya çapında tanınmış, yeşilin babası lakabını almış Jerry Yudelson’u zirveye davet ettik. Keynote konuşmacımız Yudelson, ‘Sürdürülebilir Şehirciliğin Geleceği’ başlıklı konuşmasında, ‘yeşil binaların’ insan hayatındaki önemi ve yeşil binaların geleceğinin yanı sıra, yatırımcılara yeşilden nasıl para kazanacaklarını anlatacak” dedi.

‘Yeşil’ para kazanmanın aracı

Dünya üzerinde yeşil alanların hızla azalma sürecinde olması bir yandan iklime bağlanırken, diğer yandan ise imar planları ile yok edildiği gözlenmekte. İstanbul buna iyi bir örnek olarak yeşilin, yani doğanın âdeta katledilerek yerini betona bıraktığı gözlenmekte. Toplumların tümünde doğanın yok edilmesine yönelik ortaya çıkmış bir farkındalık var. Bu farkındalıktan yararlanmak ve inşa edilen binaların bahçe ve duvarlarına yapılan peyzajlar ve bir takım teknolojik yenilikler ile rengini ‘yeşile’ dönüştürdükleri binaları, alıcıların yüksek paralar ödeyip almalarının sağlanmasının amaçlandığı biliniyor. MRESCO Genel Müdürü Oya Zingal konuşmasında, “Yatırımcılarımızı Körfez sermayesi oluşturuyor. Fonumuz 2008 yılından beri Türkiye’de varlığını sürdürüyor ve burada ciddi yatırımlar yapıyoruz. Yatırımcıları neden İngiltere’ye değil de Türkiye’ye yatırım yapmaları gerektiğine ikna etmeye çalışıyoruz. Para stabiliteyi sever, bunu unutmamız gerekiyor”dedi. Zingal’ın sözleri ‘yeşil’ vurgusuna duydukları asıl ihtiyacın yabancı ülkelerdeki zenginleri ikna yolu olduğu görülüyor.

Ağaoğlu’da çok ‘yeşil’

Ali Ağaoğlu’nun Fatih ormanlarında kesilip katledilerek ortaya çıkarılan alanda yaptığı binaların reklamasyonu da ‘yeşil’ bir kent vurgusu ile pazarlanmaya çalışılırken, alıcı hedef kitle yine aynı olduğu görülüyor. Ayrıca Ağaoğlu geçtiğimiz Eylül ayında, Bodrum’da nasıl sahip olduğunu bilmediğimiz 12 milyon metrekarelik arazisinde yeni bir ‘cazibe merkezi’ kurmak için Hong Konglu ve Çinli yatırımcılar ile ön protokol imzalamıştı. Ağaoğlu yaptığı açıklamada, “12 ay yaşayacak bir turizm şehri kuracağız. Burada konsepti, mimari tasarımı ve arazinin büyüklüğü ile Avrupa’nın en büyük turizm şehrini inşa etmeyi planlıyoruz. Bodrum’da sadece uluslararası yatırımcı değil yerli yatırımcıları da hedefliyoruz. Bodrum’u yeni bir Cannes ve yeni bir Miami yapacak çalışma içerisindeyiz” dedi. Yok edilen doğal yaşamların üzerine kurulan binaların ya da tesislerin tümü bir avuç sermaye buradan kazanmasını hedeflerken, geleceğe dair yaşamsal umutlar ise, gün geçtikçe daha da zora girdiği görülüyor.

EN SON EKLENENLER