Rakka’da ‘kirli sır’ yok, kirli haber var!

BBC’nin ‘Rakka’nın kirli sırları’ diye servis ettiği görüntüleri değerlendiren Rakka operasyonunda yer alan askeri yetkili, katledilme tehdidi altındaki 850 sivile karşılık bazı yaralı DAİŞ’lilerin tahliye edildiği bilgisini verdi

İngiltere merkezli yayın kuruluşu BBC’nin “Rakka’nın kirli sırları: BBC, IŞİD militanlarının tahliyesi için yapılan gizli anlaşmayı ortaya çıkardı” diye servis ettiği görüntülerin, sivilleri kurtarmak için yürütülen operasyonlardan biri olduğu ortaya çıktı. Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) DAİŞ’i Rakka’dan temizlemek için yürüttüğü “Büyük Savaş” 134 gün sürmüş ve 17 Ekim’de kentin özgürleştiği dünyaya duyurulmuştu. QSD, bu savaşta 450 bin Rakkalı sivilin kurtarıldığını, binlerce DAİŞ’linin öldürüldüğünü ve 655 savaşçısının hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

850 sivil kurtarıldı

Mezopotamya Ajansı’nın askeri kaynaklardan aldığı bilgilere göre, operasyonun son günlerinde Futbol Sahası, El Neim Meydanı ve Harun Reşid Parkı civarında DAİŞ, kendi ailelerinin de içinde olduğu 850 sivili esir tuttu ve canlı kalkan olarak kullandı. DAİŞ’in yaklaşık 200 yaralı üyesinin bölgede kaldığı bilgisini veren askeri yetkili, Rakkalı Arap aşiretlerinin de araya girmesiyle söz konusu DAİŞ’lilerin aileleriyle El Bukmal ilçesine geçişine izin verildiğini belirtti.

‘Sivilleri katledeceklerdi’

200 yaralı DAİŞ’li ve 300 kişiden oluşan ailelerine 550 sivil bırakıldıktan sonra kentten çıkmaları için izin verildiğini kaydeden askeri yetkili, “Bölge aşiretleri çatışılırsa yaralı DAİŞ’çilerin sivilleri ve kendi ailelerini katledeceğini ilettiler. Aşiretler bizden söz konusu yaralı ve ailelerinin geçişine izin vermemizi istediler. Biz de onların çağrısıyla halkımızı kurtarmak için savaşıyorduk. Bu sebeple halklarımızın güvenliğini sağlamak temel görevimizdi. Bu doğrultuda karar verdik ve yaralı DAİŞ’çilerin çıkışına izin verdik” dedi.

EN SON EKLENENLER