Herkes biliyor, kimse karışmıyor

Basmane’de herkesin gözü önünde yapılan uyuşturucu trafiğine kimse karışmıyor. Özellikle 5 sokakta onlarca uyuşturucu tezgahı bulunuyor. Uyuşturucu ticaretinin yanında insan kaçakçılığı ve silah ticaretinin de semtte yaygın olduğunu kaydeden K., satıcıların operasyon olmasından herhangi bir kaygı duymadıklarını söyledi

İzmir’in Konak ilçesine bağlı Basmane semtinde, uyuşturucu trafiği göstere göstere yapılıyor. Kayıtlı nüfusun 40 bin civarında olduğu semtte bir o kadar da mülteci bulunuyor. Tarihi dokusu ve tarihsel olarak hep bir yerden bir yere kaçmak zorunda kalan yoksulların uğrak yeri olan Basmane’de, uyuşturucu satışı alenen yapılırken, yetkililer hiçbir önlem almıyor. Resmi ve sivil polis ekiplerinin sık sık devriye gezdiği semtte, uyuşturucu satıcılarının rahat hareketleri dikkat çekiyor. Yine uyuşturucu almak için semte girenler de aradıklarını rahatlıkla bulabiliyor.

GBT sorgusundaki ikilem!

Semtte pek tanınmayan isimler ise, polislerin Genel Bilgi Taraması’ndan (GBT) geçiriliyor. Polislerin ilk sorusu, “Burada ne arıyorsunuz” olurken, bir tanıdığınız yoksa soruların ardı arkası kesilmiyor. Semtte girmek için polislere, “Mülteci derneğinden geliyoruz” cevabı vermek yetiyor. Tabi bu cevap ile birlikte semt sakinleri tarafından tanınma ve sahiplenme olasılığınız da artıyor.

Satıcılar lakaplarıyla biliniyor

Semte herhangi bir sokaktan girdikten sonra, sokaklarda koşturan çocuklar ile kadınları görmek mümkün iken, hemen ardından göze uyuşturucu tezgahları çarpıyor. Semtin 5 sokağında onlarca uyuşturucu tezgahı bulunurken, tezgahlar satılan uyuşturucu çeşitlerine göre adlandırılıyor. Sokakların her birinde sırasıyla kimyasalla harmanlanmış kokainin satıldığı “Taş tezgahı”, esrar ve uyuşturucu hap satışının yapıldığı “Ot kristal tezgahları” ile kısmi olarak yine kimyasal ve sentetik maddelerin karışımı ile yapılan bonzai isimli uyuşturucunun satıldığı “Bonz tezgahı” bulunuyor. Bir sokakta “Ot kristal tezgahı”nın başında duran satıcı, bölgede Tavşan lakabı ile biliniyor. Yine diğer bir sokakta “Taş tezgahı” denilen tezgahın satıcısı ise “Abla” lakabı ile tanınıyor.

Göz yumuluyor

Tezgahlarla ilgili bilgi veren kaynak, tezgahlar arasında uyuşturucu satışı ve kullanımının yasak olduğunu dile getiriyor. Uyuşturucu satıcılarının özellikle bonzai isimli uyuşturucunun satışını yapmak istemediklerini belirten kaynak, bunun gerekçesini de “Getirisi düşük” sözleriyle aktardı. Uyuşturucu satışının kentteki bir çok kesim tarafından bilindiğini kaydeden kaynak, polisin buna göz yumduğunu ve tezgahlarda polis müşterilerin de olduğunu söyledi. Semtte uyuşturucuyu birkaç ismin getirdiğini ve dağıttığını belirten kaynak, semtin en önemli uyuşturucu deposunun T. isimli şahsa ait olduğunu belirtti.

Cezasızlık uygulanıyor

Uyuşturucu trafiğinin açıktan yapıldığının semt sakinleri tarafından da bilindiğini kaydeden kaynak, sessiz kalındığını ve polisin satıcıları kolladığını iddia etti. Satıcılara yönelik yapılan operasyonlar kapsamında gözaltına alınanların en fazla 3 ay sonra tezgahının başına döndüğünü kaydeden kaynak, tutuklu olsalar bile tezgahlarda satışların devam ettiğini aktarıyor.

Yazacaksın da ne olacak?

Semt sakinleri ise, satıcılara herhangi bir ceza verilmediği için ihbar etme gereği dahi duymadıklarını ifade ediyor. Semtte bilinen isimlerden biri olan K., sadece uyuşturucu satışı olmadığını belirterek, gazeteci arkadaşımız Ahmet Kanbal’a, “Sen yazacaksın da ne olacak. Kendine macera arıyorsun. Bunlara bir şey olmaz. Olsa olsa yine senin başın belaya girer” diyor.

Herkes biliyor

Herhangi bir satıcı ile görüşme sağlayabileceğini belirten K., satıcıların hepsinin konuşabileceğini ama değişen bir şey olmayacağını belirtiyor. Satıcıların operasyon olmasından herhangi bir kaygı duymadıklarını belirten K., Basmane’de herkesin her şeyi bildiğini, devletin de özel bir politikası olduğunu belirtiyor. Uyuşturucu ticaretinin yanında insan kaçakçılığı ve silah ticaretinin de semtte yaygın olduğunu kaydeden K., “Suikastlarda kullanılabilir diye” gerekçelendirerek, sadece susturuculu tabancaların bulunamayacağını ifade ediyor.

Ahmet Kanbal/MA

EN SON EKLENENLER