İflas artıyor tütün bitiyor

15 yıldır iktidarda olduğu halde yoksulluğa çözüm bulamazken, enflasyon verileriyle, işsizlik verileriyle oynayan ve bütçe açığını kapatamayan AKP ile iflasların artacağı kaydedildi. Buna rağmen AKP savaş bütçesi için ÖTV artırıp, tütün hapsi yasası çıkardı

Türkiye genelinde kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı, ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 51.41 arttı. Bu işsizler ordusunun büyümesi anlamına gelirken, yıl sonuna kadar şirket iflaslarının 12 bin 800’e çıkacağı tahmin ediliyor.

Alacak sigortası şirketi Euler Hermes’in açıkladığı rapora göre, Türkiye’de kur ve likidite riskleri devam ederken; şirketlerin ödeme davranışlarındaki bozulmanın da etkisiyle artan şirket iflasları, bu yıl 12 bin 800’e çıkacak.
Resmi istatistiklere göre ise, ekim ayında kapanan şirket sayısı bir önceki aya göre yüzde 51.41 artarken, yeni açılan işletme sayısının oranı ise, yüzde 28.25 olarak gerçekleşti.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) verilerine göre, aynı dönemde; Kapanan şirket sayısı yüzde 44.91 artarken, kurulan şirket sayısındaki artış yüzde 37.15. Kapanan kooperatif sayısı yüzde 40.30 artarken, kurulan kooperatif sayısındaki artış da yüzde 20.00’da kaldı.

Yüzde 10 ÖTV

Kaynakları silah yandaş tekellerine, müteahhitlere aktaran Erdoğan-Bahçeli yönetimi, vergileri arttırmayı sürdürüyor. “Torba tasarı”nın üçüncü bölümünde yer alan maddeler kabul edildi. Sade gazozlar, meyveli gazozlar, limonatalar, nektarlar, alkolsüz biralar, enerji içerecekleri, soğuk çay, meyveli içeceklerden yüzde 10 ÖTV alınacak.

Tütüncülere ceza

Torba yasada tütüncülüğü de iyice bitirmek için bir madde yer aldı. Tütün satışı için yetki belgesi istenecek, aksi halde bulunduran ve nakledenlere 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilecek. Engelliler için ÖTV muafiyeti, hesaplanması gereken ÖTV ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 200 bin TL’yi aşmayan araçlar için uygulanacak. Bazı lojmanlar satılacak. Lojmanda oturan, almak istememesi halinde konutu 2 ay içerisinde boşaltacak. Düzenleme 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Bütçe açığı

Bütçe açığı da kapatılamıyor. Makas giderek Türkiye aleyhine genişliyor. Açık Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre 30 kattan çok artarken, 10 aylık dönemlerdeki artış da, yüzde 190’ı bulmuştu. Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre, geçen yılın Ekim ayında 104 milyon lira olan büçte açığı bu yıl 3.3 milyar liraya, 10 aylık dönemlerde de 12.1 milyar liradan 35 milyar liraya tırmandı.

EN SON EKLENENLER