Kocaya ve patrona bağımlı değiliz

İktidarın kadını ‘kocaya, patrona ve aileye daha da bağımlı hale getirmeye çalıştığına’ işaret eden EMEP İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, bu yıl 25 Kasım’da tüm bu politikalara karşı alanlarda olacaklarını söyledi

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne hazırlanan kadın örgütleri, kadınları sözlerini ve taleplerini alarak alanlarda olmaya çağıyor. 25 Kasım’a hazırlanan Emek Parti’sinin (EMEP) İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros bu yılın kadınlar açısından neyi ifade ettiğini ve hangi talepleri ön plana çıkaracaklarını anlattı.

OHAL şiddeti görünmez kıldı

OHAL’in kadınların maruz kaldığı şiddeti görünmez kılındığına dikkat çeken Barbaros, kadınların, devletin şiddete karşı sorumluluklarını yerine getirmediği bir dönemde ayakta kalmaya çalıştığını ifade etti. Barbaros, “OHAL’in kaldırılması talebinin bu 25 Kasım’ın özgün taleplerinden biri olma sebeplerinden biri de iktidarın, yaşadığımız ve mücadele ettiğimiz şiddeti meşrulaştırma çabası” dedi.

Ses çıkarmassak sorun derinleşir

Bir yandan ev içinde artan şiddet, diğer yandan da çalışma hayatındaki kötü koşullar, giderek artan ekonomik zorluklar karşısında kadınların şiddet ve sömürüye ses çıkarmamasının sorunları daha da derinleştirdiğine dikkat çeken Barbaros, “Kadını kocaya, patrona, aileye daha da bağımlı hale getirmeye çalışıyorlar” sözlerini ifade etti.

Dayanışmadan ötesine ihtiyaç var

25 Kasım’da İstanbul’da 25 Kasım Platformu ile birlikte tüm bu politikalara karşı ortak hareket edeceklerini ifade eden Barbaros, “Amacımız sorunun kaynağının aslında devlet politikaları olduğunu göstermek” dedi. Barbaros 25 Kasım’daki temel gündemlerini şu sözlerle özetledi: “Tek adam rejiminin inşa edildiği bu dönem, OHAL’in gündelik hayatını hiç etkilemediğini düşünen kadınların hayatında bile derin sorunlar yumağı yarattı. Kadınlar bugün dayatılan yalnızlık ve çözümsüzlük politikalarına karşı en yakınlarındaki kadınlarla dayanışma ağları kurarak ayakta durabiliyorlar. Dayanışma elbette çok önemli ama dayanışmanın bir adım ötesine geçmeye ihtiyacımız var. Yaşadığımız şiddetin sadece sonuçlarına değil, nedenlerine karşı da bir mücadelenin olmazsa olmaz olduğu bir dönemdeyiz.”

Zürich’te 25 Kasım’ın startı verildi

Bêrîtan Kadın Meclisi, Sosyalist Kadınlar Birliği, Yeni Kadın, ADKH, Kasama ve Emekçi Kadınlar Birliği, Almanya’nın Zürich kentinde 25 Kasım vesilesi ile bir basın açıklaması düzenledi. Ortak basın açıklaması ile 25 Kasım’ın startını veren kadın örgütleri, bu yıl Zürich’te yapılacak 25 Kasım eylemleri takvimini açıklandı. Kadınlar eylemlerini “Şiddet Faşizmin Çaresizliği Öz savunma Kadının Hakkıdır” sloganı ile düzenleyecek.

Zülal  Koçer/Jinnews

EN SON EKLENENLER