Amaçları kadını değil erkeği korumak

Yeni Akit gazetesi tarafından 6284 sayılı kanunun hedefe konulmasını eleştiren KCDP’den Avukat Esin Yeşilırmak, kanun maddelerinin değişmesi halinde kadınların kendilerini öldürmek isteyen erkeklerle ilgili koruma kararı aldıramayacaklarını söyledi

Türkiye’de AKP iktidarı ve yargı kararlarıyla uygulanan cezasızlık politikalarının bir sonucu olarak artan kadın cinayetlerine, her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Konuyla ilgili Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun (KCDP) Kasım ayında yayınladığı raporda yargının cinsiyetçi ve ayrımcı kararlarına dikkat çekilirken, öldüren erkeklere yönelik açılan davalarda ise, cezasızlık kıskacına vurgu yapıldı. Tabloya rağmen geçtiğimiz günlerde “6284 yuva yıkıyor” manşetiyle 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Karşı Kanun’da yer alan kadına yönelik düzenlemeleri hedef gösteren iktidara yakın Yeni Akit gazetesine tepkiler ise, sürüyor. KCDP’den Avukat Esin Yeşilırmak, kanun maddelerinin değişmesi halinde, kadınların kendilerini öldürmek isteyen erkeklerle ilgili uzaklaştırma ya da koruma kararı aldıramayacaklarını söyledi.

‘Kamuoyu oluşturmak elzem’

Yeşilırmak, KCDP’nin çok sayıda kadın cinayeti davasını takip ettiğini dile getirerek, KDCP’nin dahil olmak istediği davalarda müdahillik talebinin kabul edilmediğini söyledi. Kadın cinayeti davalarının kişisel değil toplumsal davalar olduğunu ifade eden Yeşilırmak’a göre davalar üzerinde bir kamuoyu oluşturmak ise, elzem. Şiddete maruz bırakılan kadınların mutlaka en yakındaki karakola giderek şiddete maruz kaldığına dair başvuru yapması gerektiğini söyleyen Yeşilırmak, “Bu kayıt çok önemli, çünkü davalarda şiddet gördüğüne dair kayıtlar bizim için ilk ıspat belgeleri oluyor. ‘Aile içinde olur’, ‘Benim eşim yapmaz’, ‘Bir kere şeytana uydu’ gibi yaklaşımlara aldırmadan kadınların bu başvuruları yapması gerekiyor. Bu başvuruların ardından kolluk kuvvetlerinin soruşturması ve savcının tavrına göre, 6-9 ay içinde soruşturmalar davaya dönüşebilir” dedi.

‘Değiştirilmemesi gerekir’

Şiddete maruz kalan kadınların hayatını biraz olsun kolaylaştıran yasalardan biri de 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Karşı Kanun. Bu kanunun bile bu hali ile yetersiz olmasına rağmen kadınlar için koruyucu görevi üstlendiğini söyleyen Yeşilırmak, “Bu yasa kadınlar için bir yaşam kaynağı” diye konuştu. Yasanın Yeni Akit gazetesi tarafından “aile birliğini bozduğu” gerekçesi ile hedef gösterildiğini anlatan Yeşilırmak, bu kanunu kadınlar için “koruyucu şifre” olarak nitelendirdi ve asla değiştirilmemesi gerektiğini belirtti. Türkiye’nin kadına karşı şiddet konusunda uluslararası birçok antlaşmaya imza attığını söyleyen Yeşilırmak, bu yasanın değiştirilmesi halinde, imzalanan uluslararası sözleşmelerin de çok daha gerisine düşülmüş olacağını vurguladı. Yeşilırmak, bu kanunun iktidara yakın gazeteler tarafından hedef gösterilmesinin sonrasında, kanunda bir değişikliğe gidilmesinden endişe duyduğunu söyleyerek, bu tür haberlerin kadını değil aileyi ve erkeği koruyan zihniyete hizmet ettiğini ifade etti.

Evrim Kepenek/Jinnews

EN SON EKLENENLER