ABD sözcülerinden peşpeşe, ‘QSD’ye destek devam edecek’ açıklaması

AKP sözcülerinin açıklamalarının aksine ABD yönetimi, YPG ve QSD ile çalışmaya devam edeceğini açıkladı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve Beyaz Saray’dan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında geçtiğimiz cuma günü gerçekleşen telefon görüşmesinden sonraki açıklamaları değerlendirdi. Telefonlaşma sonrası Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ silah desteğinin kesileceği ve verilenlerin toplanacağını söylemişti.

‘Kürt müttefiklerimize tutarlı destek’

Günlük basın brifinginde konuşan Pentagon Sözcüsü Albay Rob Manning “ABD’nin verdiği desteğin, DAİŞ’ın yenilmesi ve örgütün geri gelmemesi için istikrar çabalarının gereksinimlerine göre bir değerlendirmeye tabi tutulduğunu” söyledi. Manning, Pentagon’un, verdiği desteği sürekli değerlendirdiğini anlattı. Bir gazetecinin, “Bunu daha açık bir İngilizce ile ifade eder misiniz? ‘Değerlendirme yapıyoruz’ derken ne demek istiyorsunuz?” sorusuna Manning, “Kürt müttefiklerimize verdiğimiz askeri destek konusunda yapılması gereken ayarlamaları etraflıca inceliyoruz” yanıtını verdi. Albay Manning, açıklamalardaki “bekleyen ayarlamalar”dan kastın ne olduğuna yönelik bir soruya cevaben, “Eski anlaşmalarımızla tutarlı bir şekilde destek verdiğimizden emin olmak için olması gereken şeylere bakıyoruz. Bunlar (anlaşmalar) askeri amaçlarımızı gerçekleştirmek üzere görev bazlı verilen askeri destek ve müttefiklerimizi desteklemeye yönelikti. Amacımız DAİŞ’ı hedef almak ve NATO müttefikimizi korumaktır” değerlendirmesinde bulundu.

‘QSD’ye yardımlar sürecek’

El-Yewm televizyonuna konuşan DAİŞ’e karşı savaşan uluslararası koalisyon sözcüsü Ryan Dillon ise DAİŞ’e karşı savaşta en etkili gücün QSD olduğunu belirterek, QSD’nin çetelerden kurtardığı bölgelerin güvenliğinin alınmasında yardımlarının devam edeceğini kaydetti.

‘Kürtlerle işbirliği devam edecek’

Pentagon Ortadoğu Masası sözcülerinden Eric Pahon da AA’ya benzer açıklamalarda bulundu. Pahon, bölgede istikrarın sağlanması ve DAİŞ’in bir daha ortaya çıkmaması noktasında iş birliğine devam edeceklerini söyledi. Pahon ayrıca “Kürt ortaklarımıza verdiğimiz askeri desteğe yönelik yapılması gereken ayarlamaları yeniden değerlendiriyoruz” dedi.

Beyaz Saray açıklaması

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders da, şunları söyledi: “DAİŞ’e karşı mücadeleyi kazanmaya başladığımız noktada, planımız her zaman belli gruplara sağladığımız desteği azaltmaktı. Şu anda fiziksel anlamda halifeliğin kendisini eziyoruz, dolayısıyla belli bazı gruplara askeri destek vermeyi durdurma noktasındayız. Ancak bu, bu gruplara tüm askeri desteği keseceğimiz anlamına gelmiyor. Tüm amaç, DAİŞ’i yenmekti. Cephede ciddi mesafe katettik ve ilerleme kaydedildiği zaman plan hep buydu ve bu plan değişmedi.”

EN SON EKLENENLER