Yargı Manisa’da başka Muş’ta başka işliyor

Birbirinden skandal kararlara imza atan AKP yargısı, bu kez de aynı konuda hakkında dava açılan 9 yurttaş hakkında farklı kararlar alarak tarihe geçti. Yurttaşlardan 1’nin hakkında Manisa’da beraat verilirken, 8’i hakkında Muş’ta toplam 50 yıl ceza verildi

Her gün siyasi soykırım operasyonlarıyla onlarca yurttaş gözaltına alınıp tutuklanırken, “Tekçi” iktidar anlayışı ile hareket eden yargı, verdiği kararlar ile yurttaşlara ceza yağdırıyor. Arjantinli devrimci ve Küba Devrimi liderlerinde Che’yi bir davada “örgüt üyesi” yapan yargı, başka bir dosya ise “suç delili olmamasına rağmen” deyip ceza yağdırabiliyor. Birbirinden ilginç kararlara imza atan yargı kararlarına son örnek ise 9 kişinin yer aldığı bir fotoğrafa açılan davada Manisa’da beraat verilirken, Mûş’ta ise 50 yıl ceza istendi.

Newroz fotoğrafını paylaşınca…

2013 yılında Newroz kutlamalarında fotoğraf çeken 9 kişi hakkında Mûş ve Manisa’da aynı suçlamayla yapılan yargılamada iki mahkemenin verdiği farklı kararlar, “Hukuk Manisa’da başka Muş’ta başka işliyor” dedirtti. Güney Kürdistan’a inşaatta çalışmak için giden 9 yurttaşın Newroz etkinlikleri kapsamında bir PKK’liyle çektikleri fotoğraflarını sosyal medyada paylaşması üzerine dava açıldı. Atik Şahin, Çetin Güngör, Murat Yay, Ömer Demir, Şakir Çelikel, Şahin Güngör, Eşref Topçu ve Nasır Bozkurt hakkında Muş Savcılığı, Manisa’da ikamet eden Tahsin Çelikel hakkında ise Manisa Savcılığı tarafından “Örgüte üye olmak” iddiasıyla başlatılan soruşturma davaya dönüştü.

Manisa’da beraat

Manisa 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada yargılanan Tahsin Çelikel beraat ederken, mahkeme, kararın gerekçesinde şu ifadelere yer verdi: “Her ne kadar silahlı terör örgütüne üye olma suçundan cezalandırılması için kamu davası açılmış ise de sanığın üzerinde atılı suçu işlediğine dair her türlü şüpheden uzak, kesin, inandırıcı delil elde edilmediği ve yüklenen suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmadığı mahkememizce kabul edilerek beraatına karar verilmiştir.”

Mûş’ta hapis cezası

Aynı fotoğraf karesinde yer alan Atik Şahin, Çetin Güngör, Murat Yay, Ömer Demir, Şakir Çelikel, Şahin Güngör, Eşref Topçu ve Nasır Bozkurt ise Muş 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı. Görülen dava sonucu mahkeme 8 kişiye, “Örgüte üye olmak” iddiasıyla 6 yıl 3’er ay hapis cezası vererek, Türkiye ile Kürdistan’da aynı olsa dahi açılan davalar arasındaki ikiyüzlü yaklaşımı bir kez daha gözler ününe serdi. Yurttaşların aldığı cezaya karşı avukatları karara itiraz ederek dosyayı Erzurum Bölge İstinaf Mahkemesi’ne götürdü.

Müjdat Can/MA

EN SON EKLENENLER