Devlet baskısından göç etti; 15 yıldır da güvenciz ve sigortasız ayakta kalma mücadelesi veriyor…

Nusaybin’den Germencik’e devlet baskısından dolayı göç ettiğini anlatan Rukiye Süren, tarım işçiliğinden ev temizliğine 15 yıldır yaptığı her işte sigortasız çalıştırıldığını ve çalışmaya devam ettiğini söyledi

Mardin Nusaybin ilçesinden Aydın’ın Germencik ilçesine 1994 yılında göç eden 3 çocuk annesi Rükiye Süren (46), kadın ve Kürt olarak yaşadığı zorlukların yanı sıra 15 yıldır girdiği her işte sigortasız çalıştırıldığını söyledi. Küçük kardeşi İbrahim Süren’in 94’te Hizbullah tarafından öldürüldüğünü, devletin süreklileşen baskı politikalarına dayanamayıp aile ile birlikte göç ettiklerini anlatan Sürer, baskıların burada da sürdüğünü dile getirdi. Eşi Şerif Süren’in siyasi kimliğinden kaynaklı 3 kez cezaevine girip çıktığını, bundan kaynaklı çocuklarına bakabilmek için tarım işçiliği yaptığını ifade etti. Baskı ve yoksulluk politikalarına karşı kadın kimliğiyle direndiğini sözlerine ekleyen Süren, her türlü zorluğa tek başına direndiğini aktardı.

‘Çapa, Pamuk, İncir’

Pamuk toplama, çapa yama, incir toplama gibi tarım işçiliğinde 15 yıldır çalıştığını ve girdiği her işte sigortasız çalıştırıldığını belirten Süren, “Çocuklarımı okutmak için birçok iş yaptım. Evlere temizliğe gittim. Temizlik işlerinden 30 TL alarak çocuklarıma baktım, okumalarını sağladım. Eşime cezaevinde baktım. Tek başına çalışmak zordu ama mecburdum. Cezaevi, iş ve ev arası çok zordu. Şimdi bir incir fabrikasının paketleme bölümünde çalışıyorum. Sigortasız çalışıyorum. Hiçbir güvencem yok. Sağlık sorunum oldu mu hastaneye gidemiyorum. Eşim de daha önce 12 yıl boyunca bir fabrikada çalıştı ama oda sigortasızdı. Bu yüzden emekli de olamadı” dedi.

‘Bugüne kadar hep sigortasız çalıştık’

Güvencesiz çalıştırılmayı “Devletin ayıbı” olarak gören Süren, “Devlet yetkilileri son dönemlerde kadınlar üzerinden birçok şey söylüyor ama hepsi yıpratıyor. Devlet bir gün gelip fakir fukaranın evine girmedi. Oturduğu yerden aile politikalarını konuşuyor. Çalışmak ayıp değil, kadın her işi yapabilir ama bugüne kadar hep sigortasız çalıştık. Bu da devletin ayıbıdır. Yaşımız kaç artık emekli de olamıyoruz” diye konuştu. Sürer, son olarak ülkeye barış ve huzurun gelmesi temennisinde bulundu.

EN SON EKLENENLER