Barış akademisyenlerinin davası 12 Nisan’a ertelendi

‘Bu suça ortak olmayacağız’ bildirisine imza attıkları için haklarında dava açılan 10 akademisyen, çıktıkları mahkemede beraat talebinde bulundu. Mahkeme talepleri reddederek duruşmayı erteledi

İlk duruşma Galatasaray Üniversitesi’nde okutman olan Osman Olcay Kunal’ın kimlik tespitiyle başladı. Kunal, dava konusunun aynı olması nedeniyle TCK 301. madde kapsamından yargılama yapılabilmesi için Adalet Bakanlığı’ndan izin istenmesi prosedürünün başlatılmasını istedi. Kunal, bildiri ile ilgili dört akademisyenin yargılandığını İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin TCK 301. Maddeden yargılanma için Adalet Bakanlığı’na müzekkere yazdığını hatırlatarak, Bakanlığın 22 Eylül 2017’deki cevabında 301. Maddeden yargılama yapılmasına izin verdiğini söyledi.

Ardından söz alan Avukat Hüseyin Ersöz, müvekkilinin savunması öncesi usule itirazını dile getirdi. Savcı, “Eylemin örgüt propagandasının suç kapsamında olduğunu” ileri sürerek, avukatın TCK’nın 301. maddesi gereğince Adalet Bakanlığı’ndan soruşturma izni alınması talebini reddini istedi.

Duruşmalar 12 Nisana ertelendi

Mahkeme heyeti savunma hazırlanması için süre verdi. Bir sonraki duruşma 12 Nisan gününe ertelendi. Mahkeme, “İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki kararın mahkemelerini bağlayıcı niteliği bulunmaması” gerekçesiyle avukatın talebini reddetti. Ayrı davalarda yargılanan Galatasaray Üniversitesi akademisyenleri Tuba Akıncılar, Hakan Yücel, Aslı Didem Danış, Başak Demir de savunma için ek süre talep ettiler. Mahkeme dört akademisyenin duruşmalarını da 12 Nisan’da devam edilmesine karar verdi.

Ardından Galatasaray Üniversitesi akademisyeni Ömer Arhan Aygün’un duruşmasına geçildi. Aygün’ün katılmadığı duruşmada söz alan Avukat Hüseyin Ersöz, Aygün’ün 2018 sonuna dek yurtdışında bir üniversitede görevli olduğunu belirtti. Mahkeme Aygün’ün duruşmasına da 12 Nisan’da devam edilmesine karar verdi.

Adil karar talep ediyoruz

Kararın ardından İstanbul Üniversitesi (İÜ) akademisyeni Gizem Bilgin Aytaç’ın kimlik tespitine geçildi. Aytaç’ın avukatı Arın Gül Yeniaras, müvekkilinin derhal beraat edilmesini talep etti. İddianamede suçta ve cezada şahsilik ilkesine uyulmadığını belirten Yeniaras, bildiride devlete yapılan barış çağrısı olduğunu belirterek, müvekkilinin ve diğer imzacıların suç unsuru olduğunu öngörmesinin olası olmadığını vurguladı. Yeniaras, “Devletin organlarını eleştirmek, ihlallerini söylemek suç değildir. Akademisyenlerin bildirisinde muhatap devlettir. Medyadaki ve siyasetteki söylemlerden etkilenmeden mahkemenizin adil bir karar vermesini talep ediyoruz” dedi.

Savcı, “Delil değerlendirmesi ve sanığın sorgusu yapılıp savunması alındıktan sonra hüküm kurulabileceği” gerekçesiyle derhal beraat kararı verilmesi talebini reddedilmesini istedi. Mahkeme, derhal beraat talebini reddederek duruşmayı 12 Nisan’a erteledi.

Ardından İstanbul Üniversitesi akademisyenleri Mehtap Balık Kaya ve Alaaddin Dinç Alada’nın duruşmalarına geçildi. Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada avukatlar müvekkilleri için beraat talebinde bulundu. Beraat talebini reddeden mahkeme heyeti, duruşmayı 12 Nisan’a erteledi.

İfade özgürlüğü haktır

Kararın ardından İstanbul Üniversitesi akademisyenlerinden Pedriye Mutlu’nun duruşmasına geçildi. Mutlu raporlu olduğu için duruşmaya katılmaz iken avukatı Ali Deniz Ceylan hazır bulundu. Mutlu için derhal beraat talebinde bulunan Ceylan, “Mahkemeniz önceki akademisyenlerin duruşmasında beraat talebine ret kararını verdi. Ama mahkemenizin bir yükümlülüğü de ifade özgürlüğü ve siyasi eleştirilere haksız müdahaleyi engellemektir. İfade özgürlüğü haktır” dedi. Ceylan, ifade özgürlüğüne dair AİHM kararlarını da hatırlattı.

Birleştirme reddedildi

Beraat talebini reddeden mahkeme, akademisyenlerin davalarının birleştirme talebini ise, “Birleştirmenin zorunlu olmadığı, bazı dosyalardan sanıklara ulaşılamaması halinde savunmaların alınması için beklenmesi gerekeceğinden bu hususun yargılama süresini uzatmakla adil yargılanmanın ihlaline yol açacağı” gerekçesiyle reddetti. Mahkeme duruşmayı 12 Nisan’a erteledi.

HABER MERKEZİ

17

EN SON EKLENENLER