Yıldırım: Seçimler ulusal uyanışı tetikledi

Kuzey Suriye Federasyonu’ndaki meclis seçimlerini yerinden gözlemleyen heyette yer alan HDP Eşbaşkan Yardımcısı Nadir Yıldırım, Suriye’de ilk defa demokratik ve her kesimin içinde yer aldığı bir seçim yapıldığını belirterek Seçimlerin ulusal birlik konusunda bir uyanışı tetiklediğini söyledi

Kuzey Suriye Federasyonu’nda 22 Eylül’de komün eşbaşkanları seçimiyle startı verilen 3 aşamalı seçimlerin ikinci aşaması 1 Aralık’ta gerçekleştirildi. Seçmenler, sandık başına giderek belde, ilçe ve kanton meclis üyelerini seçip yerel yönetimlerini belirledi. Suriye Halk Kongresi seçiminin ise Ocak 2018’de yapılması planlanıyor. Cizîr, Fırat ve Efrîn bölgelerinden oluşan Kuzey Suriye Federasyonu’nun çağrısı ve Kuzey Suriye Yüksek Seçim Komiserliği’nin daveti üzerine Türkiye ve Irak Federe Kürdistan Bölgesi parlamenterlerinin de içinde yer aldığı heyetler, seçimleri takip etmek üzere Kuzey Suriye’ye gitti. Türkiye’den giden 5 kişilik heyet içinde yer alan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Van Milletvekili Nadir Yıldırım ile Kuzey Suriye’yi ve gerçekleşen seçimleri MA’dan Ayşe Güney ve Devran Toptaş’a değerlendirdi.

Faşizme karşı mücadele…

Tarihi bir ana, bir ilke tanıklık ettikleri ve yerinde deneyimleme şansını yakalamış olmalarının kendileri için ve partileri için çok önemli olduğunu dile Getiren Yıldırım Sözlerine şöyle devam etti. “Barış, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde Türkiye’de yaşadığımız baskıların büyük oranda Kuzey Suriye’deki gelişmelerle bağlantılı olduğunu biliyoruz. Orada açığa çıkan ve güçlenen özgürlük eğiliminin Türkiye’yi de etkileyeceğine inanıyoruz. Biz burada faşizme karşı bir mücadele yürütürken açıkçası ülkemizdeki faşizme karşı en kapsamlı mücadelenin Kuzey Suriye’de geliştiğini gördük. Biz özellikle bölgedeki statükoculuğun aşılması açısından yıllardır mücadele ediyoruz, politikalar geliştiriyoruz. Bunların Kuzey Suriye Federasyonu’nda yaşam bulduğunu gördük. Her kesimden azınlıktan inançtan insanların seçime özgürce katıldı ancak en dikkat çekenin ise 80-90 yaşlarına gelmiş ama hiç oy kullanmamış özellikle de kadınların heyecanıydı. Suriye tarihinde ilk defa demokratik esaslara dayalı bir seçimin gerçekleşti” dedi.

Statükocu Devletler korkuyor…

Kuzey Suriye Federasyonu’nun Suriye’yi bölme, parçalama projesi olduğu algısının ortadan kalktığını söyleyen Yıldırım, “Tam tersine demokratik Suriye ve buradan da özgürlükçü bir Ortadoğu hedefleniyor. Rojava’dan Kuzey Suriye’ye oradan Suriye devrimine evriltme amacı var, bu eksende büyük düşünülüyor. Demokratik, özgür, eşitlikçi, ekolojik ve toplumcu bir Suriye istemi çok yüksek. Bölge statükocu devletlerini de bu ürkütüyor.Türkiye sınırındaki gri duvarların Kuzey Suriye tarafından bakıldığında anlamsız duruyor. Bu taraftan bakarken gördüğümüz duvarları abartıyormuşuz. Toplumu bölmek için örülüyor o duvarlar. Ama o taraftan anlamsız, peki neden? Çünkü o tarafta bölücülük, parçalayıcılık yok. Tüm halkların birlikte yaşayabileceği sistem deneyimleniyor” diye konuştu.

1 Aralık’ta yeni bir dönem başladı

Yıldırım, “1 Aralıkla birlikte yeni bir süreç başladı Suriye’de. DAİŞ yenildi, esas olarak bitirildi. Kalıntıları, etkileri, tahribatları olsa da esasında bitti. 1 Aralıkla inşa sürecine girildi. İnşa ve müzakere iç içe gelişecek. Suriye’nin neredeyse 3’te 2’sinin kontrolünün Kuzey Suriye Federasyonu’nun elinde, su kaynaklarının yüzde 70’i ve barajlar bu bölgede. Petrol kaynaklarının yüzde 75’i yine burada. Tarım alanlarının büyük kısmı bu bölgede fakat bunu tekelleştiren bir tutum yok tam tersine bu tüm Suriye halklarının ortak birikimi ve maddi değerleri olarak görülüyor ve eşit paylaşımı esas alınıyor. Sorunların çözüm yolu olarak savaşı değil müzakereyi esas alan bir yaklaşım söz konusu” diye belirtti.

Seçimler ulusal birlik konusunda bir uyanışı tetikledi

Temaslar sırasında Doğu Kürdistan temsilcilerinin eksikliğinin hissedildiğini dile getiren Yıldırım, Irak Federe Kürdistan Bölgesinden gelen heyetle ortak düşüncelerinin bu seçimlerin ulusal birlik düşüncesine zemin olması olduğunu belirtti. Yıldırım, şöyle devam etti: “Güney Kürdistan parlamenterleri, gazeteci ve aydınlarının içerisinde yer aldığı heyetler geldi. Gelenlerin ortak düşüncesi kazanımların tüm Kürtler açısından ortak olduğu noktaydı. Kürtlerin Kuzey Suriye’de elde ettikleri Güney Kürdistan’ı mutlaka etkileyecektir. Zihniyet değişimi olarak da örnek alınması gerekiri. Seçimler ulusal birlik konusunda bir uyanışı tetikledi. Kuzey Suriye Federasyonu’nu doğru sahiplenme Kürtler açısından ulusal birlik ve iç sorunların aşılmasını da beraberinde getirecektir. Güney heyetiyle yaptığımız ortak açıklamada da öne çıkan ulusal birlikle sorunlarımızı aşabiliriz. Kuzey Suriye de birçok halktan, inançtan topluluklar birlikte yaşamı kurabilmişse biz Kürtler de hayli hayli kurarız” diye özetledi.

EN SON EKLENENLER