Çocuklar krizde

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) geçen hafta yayımladığı raporda, Güney Sudan’daki milyonlarca çocuğun dördüncü yılına giren büyük bir kriz içinde kaldığını açıkladı. Raporda, çocukların yetersiz beslenme, hastalık, zorla çalıştırma, şiddet ve eğitimsizlik kurbanı oldukları ve şiddet, korku ve açlık dünyasında çocukluklarını kaybederek büyüdükleri vurgulandı.

UNICEF’in Doğu ve Güney Afrika’daki bölge müdürü Leila Pakkala, hiçbir çocuğun böyle dehşet ve yoksunluklarla karşılaşmaması gerektiğini söyledi ve “Ancak Güney Sudan’daki çocuklar bu olanlarla iç içe büyüyorlar. Güney Sudan’daki çocuklara acilen barışçıl ve koruyucu bir ortam gerekiyor” dedi.

“Saldırı Altındaki Çocukluk” adlı raporda, çocuklara ve kadınlara yapılacak önemli yardım için yeni fonların sağlanması konusunda çağrı yaptı. UNICEF, açlık ve hastalıktan kurtulma konusunda cankurtaran malzeme ve hizmetler sunmak için 2018’de 183 milyon dolar tutarında yeni finansmana ihtiyaç duyduğunu açıkladı. Şu anda fonun yüzde 77’lik bir finansal boşluğu var.

Adil bir şans

Raporda, güvensizlik ve karışıklık yıllarının çocuklar üzerinde “sarsıcı bir etkisi var” ifadesi yer aldı ve tüm nesilleri tehdit edebileceği yazdı. Raporda ayrıca savaş güçlerinin, çocuklara yönelik yaptığı tüm ağır ihlalleri derhal sonlandırması ve tüm çocukları kendi saflarından serbest bırakmaları gerektiği yazıyor.

UNICEF’e göre, en çok ihtiyaç duyanlara yardım etmek, ülkenin birçok güvensiz bölgesinde hâlâ çok zor. UNICEF’in Güney Sudan’daki temsilcisi Mahimbo Mdoe, çocukların uygun beslenme ve bakıma ihtiyaç duyduğunu ve bunun için hayatta adil bir şansa sahip olmaları gerektiğini söyledi. Mdoe, “Savaşmaya ve hastalıklara karşı korunmaya, öğrenebilecekleri ve oynayabilecekleri güvenli bir ortama ihtiyaçları var. Eğer çocuklara hayatlarında adil bir şans tanınmazsa, bu çocuklar büyüdüklerinde ülkenin hali ne olacak” dedi.

UNICEF çağrı yaptı

BM, Aralık 2013’te başlayan krizden bu yana Güney Sudan’ın dört bir yanındaki çocuklara insani yardım sağlıyor. Buna ağır yetersiz beslenme ile 600 binden fazla kişinin tedavisi, 3.3 milyondan fazla çocuğun kızamık aşısı, 3.6 milyon çocuğa birinci basamak tedavi hizmeti verilmesi, 1.8 milyon kişinin temiz su erişimini desteklemek dahil. UNICEF, hükümet güçlerini, silahlı grupları ve uluslararası toplulukları, bu çatışmayı sona erdirmek için elinden gelen her şeyi yapmaya çağırdı.

EN SON EKLENENLER