İran’da protesto dalgası… ‘İslam devleti istemiyoruz’ sloganları atıldı

İran, hayat pahalılığı, işsizlik ve yolsuzluk karşıtı protestolara sahne oluyor. Önceki gün ilk olarak Meşhed kentinde başlayan gösteriler başka kentlere de yayılarak dün de sürdü. Şiilerin kutsal kentlerinden biri sayılan, ülkenin ikinci büyük kenti Meşhed’de önceki gün ekonomik durumu ve artan işsizliğe karşı gerekli mücadelenin gösterilmediği tepkisiyle kalabalık bir grup sakaklara çıktı. Güvenlik güçlerinin “(Cumhurbaşkanı Hasan) Ruhani’ye ölüm”, “Diktatöre ölüm” ve “Suriye’den çıkın, bizi düşünün”, “Gazze değil, Lübnan değil, hayatım İran için”,” İslam devleti istemiyoruz”,”Mollalar defolun” sloganları atan göstericilere gaz ve tazyikli suyla müdahale ettiği haberleri AFP ve Reuters ajanslarınca, sosyal medyaya dayanarak duyuruldu.

ABD’den destek geldi

Gösterilerin ardından ABD Başkanı Trump’tan açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı, İran’daki gösterileri yakından takip ettiklerini açıklayarak, olaylar sırasındaki tutuklamaları kınadıklarını bildirdi

İran giderek ısınıyor… Rejim taraftarları da sokağa çıktı.

‘Karşıdevrimci’ suçlaması

Meşhed Valisi Muhammed Rahim Norouzian “Gösterinin yasadışı olduğunu ancak polisin halka hoşgörülü davrandığını” öne sürdü. Gösterilerin “İran İslam Cumhuriyeti’nin düşmanları ve karşı devrimciler tarafından örgütlendiğini” savunan Vali, kamu malına zarar verme suçlamasıyla bazı gözaltıların yapıldığını da doğruladı. Protestolar sırasında 52 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu. Kimi kaynaklar, Şahrud, Kaşmer ve Nişabur kentlerinde de protesto gösterileri düzenlendiğini aktardı. Dün de kimi kentlerde protestoların olduğu haberleri gündeme yansıdı. Kirmanşah’ta 300 kişinin sokağa çıktığı, “siyasi tutuklulara özgürlük” sloganları atıldığı duyuruldu. IRNA ajansının haberine göre ülkenin dini liderini seçen, azledebilen Uzmanlar Meclisi’nin üyesi Ayetullah Ahmed Alamolhoda polisin göstericilere karşı daha sert bir tutum takınması gerektiği açıklamasını yaptı. AFP’nin haberinde Nişabur’un milletvekili Hamid Garmabi’nin “Meşhed’deki büyük krizin yasadışı mali kurumlar kaynaklı olduğu” yönündeki sözleri aktarıldı.

Ahmedinejad’a atıf

Garmabi’nin 2005-2013 yılları arasında eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad döneminde mantar gibi türeyen “kredi veren kurumlara” atıfta bulunduğu belirtilirken kötü yönetilen bankacılık sektörü ile yükseliş dönemindeki inşaat sektörünün birleşiminin kötü sonuçlar yarattığı kaydedildi. Birçok kredi şirketinin yatırımcılarına ödeme yapamadığı savunuldu. Ruhani’nin 2013’te iktidara geldiğinde finans sektörünü düzeltmeye çalışarak en büyük 3 kredi şirketini kapattığı, Merkez Bankası’nı zararı karşılamakla görevlendirdiği ancak sürecin çok yavaş işlediği ifade edildi.

HAMANEY’DEN UYARI GELMİŞTİ

İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin Batılı ülkelerle 2015 yılında yaptığı nükleer anlaşma yaptırımların kaldırılması nedeniyle başarı olarak görülüyor. Ancak yaptırımların kaldırılmasının ekonomik getirilerinden kendilerinin faydalanamadığını düşünen kesimler, yolsuzluk ve yanlış yönetimden şikâyetçi. Ülkede işsizlik geçen yıldan bu yana yüzde 1.4 oranında artarak yüzde 12.4’e yükseldi. 80 milyonluk nüfusun yaklaşık 3.2 milyonu işsiz. Geçen mayıs ayında gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci dönem için aday olan “ılımlı” kanattan Ruhani, koltuğunu korumuştu. Ancak ülke ekonomisinin durgunluğu hem seçim kampanyası döneminde hem de sonrası için Ruhani’nin önündeki en büyük sorunlardan biri olarak görülüyordu. Hükümetin ekonomi politikalarını sık sık eleştiren İran’ın ruhani lider Ayetullah Ali Hamaney de çarşamba günü ulusun yüksek fiyatlar, enflasyonla mücadele ettiğini söylemiş, sorunların çözülmesi çağrısında bulunmuştu. Öte yandan, ABD ile Sünni Körfez bloğu ve İsrail, son dönemde Tahran ittifaklığını güçlendirmiş durumda.

EN SON EKLENENLER