EMEP: İran halkı kazanırsa demokrasi kazanacak

İran’da geçen hafta Meşhed kentinde ekonomik krize tepkilerle başlayan ve hükümet karşıtı protestolara dönüşen, beş gündür süren gösterilerin bilançosu artıyor.  Protestolar ilk günlerde Kirmanşah, İze, İsfihan, Hamedan ve Tahran başta olmak üzere İran’ın birçok şehrinde İran İslam Cumhuriyetine karşı sloganlar ile başladı. Reformistler başta olmak üzere halkın sahip çıkmadığı protestolarda en az 23 kişi yaşamını yitirdi, 500’e yakın kişi gözaltına alındı.

İran’da yaşanan sokak protestolarına ilişkin EMEK Partisi (EMEP) Genel Merkezi tarafından da bir açıklama yapıldı. EMEP, Sokağa çıkan ve değişim talep eden İran halkının yanında olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

İran halkı, İran Molla Rejimi’nin baskılarına, işsizliğe, sömürüye karşı haklarını elde etmek için sokaklara çıktı. Her baskıcı rejimde olduğu gibi İran Hükümeti de haklı talepleri için sokağa çıkan halkı şiddet ve kan dökerek bastırmaya çalışıyor.

Öte yandan çeşitli emperyalist güçler, İran halkının yanındaymış gibi açıklamalar yaparak onların mücadelesini emperyalist amaçları için yedeklemek istiyor.

İran halkı baskı ve sömürüye karşı olduğu kadar emperyalistlere de karşıdır. Bunu onlarca yıldır sürdürdükleri mücadeleler ile kanıtlamışlardır. Emperyalistlerin, İran halkının haklı mücadelesini bahane ederek müdahale etme planlarını da boşa çıkaracaklardır.

İran halkının emperyalistlerin değil halkların desteğine ihtiyacı vardır. Düşünce ve ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, laiklik, kadınlara ikinci sınıf insan muamelesinin son bulması, özelleştirmelerin ve taşeronlaştırmanın, işsizlik ve pahalılığın sona erdirilmesi, daha fazla demokrasi, daha fazla özgürlük ve halkın kendi iktidarı için ortak mücadelesi halkların ortak talebidir.

İran halkının özgürlük ve demokrasi için verdiği mücadeleyi hemen bir beşinci kol faaliyeti olarak ilan eden, emperyalist devletlerin eylemleri desteklemesinden yola çıkarak, İran gerici iktidarının devamını savunan çevreler ise, İran halkını ihtiyaç duyduğu destekten yoksun bırakmakta ve son tahlilde emperyalistler arasındaki çatışmalara taraf olmaktadırlar.

Başta Türkiye olmak üzere, bölge halklarının desteği İran emekçilerinin kazanmasını kolaylaştıracaktır.

İran halkının kazanması demek, bölgede demokrasi mücadelesi veren halkların da kazanması anlamına gelecek; barış ve kardeşlik mücadelesini güçlendirecektir.

Partimiz, İran halkının mücadelesini desteklemektedir. Türkiye işçi ve emekçilerini de İran halkını desteklemeye çağırmaktadır.

Ezilen İran halkı kazansın, diktatörlükler son bulsun.

EN SON EKLENENLER