Istrancalar boru hattına feda ediliyor

Rusya’daki doğalgaz rezervlerini doğrudan Türkiye’ye ulaştıracak olan Türk Akımı projesi Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı Kıyıköy’den karaya çıkacak. Projenin Kırklareli, Lüleburgaz ve Çorlu’dan geçecek olan “Türk Akımı Kara Kısmı Doğal Gaz Boru Hattı” projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) dosyası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunuldu. Projenin başlangıç noktası Kıyıköy’deki sağlı sollu 1 km’lik koridor SİT alanında kalıyor. Hat tarım ve orman alanlarından geçiyor.

Su kaynakları var

BOTAŞ Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. 18 Aralık’ta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurarak “Türk Akımı Kara Kısmı Doğal Gaz Boru Hattı” projesinin ÇED sürecini başlattı. Dosyaya göre ilk önce hattın Kıyıköy istasyonu inşaatına başlanacak. Bu bölümde “SİT alanı, içme ve kullanma suyu mutlak, kısa, orta ve uzun mesafeli koruma alanları, yeraltı suları besleme alanları, aşırı yeraltı suyu çekim alanları, kentsel ve kırsal yerleşim alanları” bulunuyor.

Toprak sıyrılacak

Dosyada boruların yerleştirilmesi amacıyla hattın geçeceği güzergâh üzerinde bulunan “bitkisel toprağın sıyrılarak alınacağı ve inşaat işlemlerinin tamamlanmasından sonra tekrar hat üzerine serilmek amacıyla depolanacağı” belirtildi. “Bitkisel toprağın alınmasından sonra boruları yerleştirmek amacıyla 2.5- 4 m arasında derinlikte ve ortalama 1.7 metre genişliğinde doğal gaz boru hattı yerleştirme kanalları kazılacaktır” denilen dosyada “Sert kaya birimlere rastlandığı yerlerde gevşetme patlatmaları yapılabilecektir. Kanalların kazılmasından sonra ortalama 20 cm yataklama yapıldıktan sonra borular yerleştirilip üzerleri tekrar hafriyat malzemesi ile kapatılacak, üzerine ayrı depolanmış olan bitkisel toprak serilecektir” ifadelerine yer verildi. Dosyada boru hattının bazı kesimlerde su kaynakları ve karayolları ile kesiştiği ifade edildi. Ayrıca dosyada fauna listelerinin oluşturulması çalışmalarına devam edildiğinin ifade edilmesi dikkat çekti. Doğal gaz hattı Pabuç Deresi, Kazan Deresi, Vize Dere ve Kuru Dere ile kesişiyor. Hattın ilk 27 kilometresinde orman ve tarım alanları yoğunlukta. Hat güzergâhındaki araziler de BOTAŞ tarafından kamulaştırılacak.

EN SON EKLENENLER