Katalan parlamentosu gönüllü sürgündeki Puigdemont’u başkan adayı ilan etti

Katalonya Parlamentosu sözcüsü Roger Torrent özerk bölgenin günüllü sürgündeki eski lideri Carles Puigdemont’u sürgünde olmasına rağmen yerel hükümet başkanı adayı ilan ettiklerini duyurdu. Diğer taraftan İspanya Dışişleri Bakanı Alfonso Dastis Belçika’dan Danimarka’ya giden Puigdemont’un ‘şimdilik hareket serbestisi olduğunu’ kaydetti.

Katalonya parlamentosu sözcüsü Torrent, Pugidemont’u Katalan hükümetinin (Generalitat) başkanlığı görevine tek aday olarak göstereceklerini açıkladı.

Torrent “Carles Puigdemont’u hükümet başkanlığı pozisyonuna tek aday olarak önereceğim. Puigdemont’un kişisel ve yasal durumu ile ilgili zorluklarını anlıyorum ancak aynı zamanda onun aday olma konusunda yasal hakkı olduğunu da düşünüyorum” ded.

Torrent kısa süre içinde Katalonya’daki ‘anormal durum’ hakkında Puigdemont ve İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile de görüşeceğini de belirtti.

Puigdemont’un bağımsızlık yanlısı partisi bölgede aralıkta yapılan seçimlerde zafer kazanmıştı.

PUIGDEMONT KOPENHAG’DA

Diğer taraftan Puigdemont bir üniversitede konuşma yapmak ve Danimarkalı milletvekilleri ile görüşme gerçekleştirmek üzere Belçika’nın başkenti Brüksel’den Danimarka’nın başkenti Kopenhag’a gitti.

Geçen yıl ekimde Madrid’in yasa dışı ilan ettiği bağımsızlık ilanı sonrası İspanya’nın kendisi hakkında soruşturma açtığı ve isyan, başkaldırı ve kamu fonlarını kötüye kullanmakla suçladığı Puigdemont Belçika’dan sonra ilk kez yurtdışına çıkmış oldu.

İSPANYA DIŞİŞLERİ BAKANI: HAREKET SERBESTİSİ ŞİMDİLİK VAR

İspanyol savcılar Puigdemont’un Danimarka’da gözaltına alınması için Avrupa genelinde bir tutuklama emri çıkarılmasını istiyor ancak İspanya yargısı henüz bu konuda bir karar vermiş değil.
Konuyla ilgili açıklama yapan İspanya Dışişleri Bakanı Alfonso Dastis, Puigdemont’un İspanya dışında Avrupa’da ‘şimdilik hareket serbestisi olduğunu’ söyledi.

Dastis, Puigdemont’un tutuklanması içim emir çıkartma kararının İspanyol yargıçlar tarafından alınabileceğini vurguladı.

İspanya yargısı daha önce Puigdemont’un Belçika’dan sınır dışı edilmesi için geçen yıl kasımda Avrupa genelinde tutuklama emri çıkartmış ancak Belçika’nın, sınır dışı edilmesi halinde eski Katalan lidere İspanya’da yöneltilen suçlamaları kısıtlandırmasını isteyebileceği ihtimali nedeniyle bu talebinden vazgeçmişti.

EN SON EKLENENLER