Ayhan Bilgen: Kimse bizden suç ortağı olmamızı beklemesin

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, HDP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında HDP yöneticilerine ve gazetecilere yönelik gözaltı operasyonları ve Afrin operasyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bilgen açıklamasında “Ortada bir yangın var ve biz yangın alarmı veriyoruz. Yangını söndürelim diyoruz. Birileri yangını çıkartana kızacağına, yangın var diyenlere yangını söndürmeye çalışanlara saldırıyor” diyerek gözaltı ve operasyonlara tepki gösterdi.

“AFRİN’İN NERESİNDE IŞİD VAR?”

Bu sürecin, bu saldırının, bu operasyonun gerçek amacının ne olduğunu soran Bilgen, anlamakta zorlandıkarını belirterek “Asıl amaç ÖSO’yu korumak, ÖSO’nun alan hakimiyetini sağlamak mı, yoksa Türkiye’ye yönelik bir tehdit var da ÖSO mu Türkiye’ye yardımcı oluyor?” sorularnı sordu ve açıklamaların son derece çelişkili olduğuna dikkat çekti. Saldırının hedefi ile ilgili de ciddi çelişkilerin olduğunu ifade eden Bilgen, “Örneğin Genelkurmay Başkanlığı saldırının hedefinin IŞİD olduğunu söylüyor. Afrin’in neresinde IŞİD var, açıklama yapılırsa kamuoyu da öğrenmiş olur” diye konuştu. Reyhanlı’ya atıldığı ileri sürülen füzelere ilişkin de kimi soruları gündeme getiren Bilgen “Bu silahların mesafeleri nedir, nereden atıldığında buralara yetişebilir? Reyhanlı ve Kilis’e yakın bölgelerde kimin bulunduğuna dair sorular bir gün mutlaka cevaplanacaktır” dedi.

“KİMSE BİZDEN SUÇ ORTAĞI OLMAMIZI BEKLEMESİN”

“Bir ülkenin çıkarlarıyla şirket, cemaat, parti hatta aile işleri birbirine karıştığında kimse bizden vatanseverlik namına suç ortağı olmamızı beklemesin” diyen Bilgen şöyle devam etti: Eğer bir şirket silah üretimi yapıp pazarlamak istiyorsa gayet tabi kurallarına uygun olarak bunu yürütebilir. Ama devlet ve cemaat işlerini karıştırmanın bedelini Türkiye çok ağır bir şekilde ödedi. Devlet ve parti işlerini karıştırmanın bedelini çok partili hayata geçmeden önce ödedi. Devlet ve aile işlerini karıştırmanın bedelini 80’den sonra ödedi. Dolayısıyla kimse bizi dar grup hesaplarının, aile hesaplarının içine karıştırmaya kalkmasın. HDP toplum yararının yanında olmaya devam edecektir. Ama ülkeyi tehdit eden her girişimin de karşısında olmaya devam edecektir.

“EKRANLARINIZI KAPATIN, TOLSTOY OKUYUN”

Gazetecilerin evlerinin kapıları kırılarak basılarak gözaltına alındığını söyleyen bilgen “Gazetecilerin sadece kalemleri, klavyeleri vardır. Bu yöntem, kalemden nasıl korkulduğunu ortaya koyuyor. Nurcan BaysalHayri Demir, Sibel Hürtaş ve sosyal medyada yurttaş gazeteciliği yapan pek çok insan bu yöntemle gözaltına alındı” dedi. Bilgen Şöyle devam etti: Biz barışa inananlara televizyon ekranlarındaki manipülasyonlar karşısında ekranlarını kapatmalarını, bu çılgınlığa ortak olmak yerine, komşularını ziyaret etmelerini, çocuklarıyla Tolstoy okumalarını tavsiye ediyoruz.

Bilgen, HDP’liler ile ilgili yürütülen gözaltı ve tutuklama süreçlerine de dikkat çekti: Partimize yönelik gözaltı uygulamaları da devam ediyor. Siirt ve Bismil’de parti binalarımız basıldı. İzmir, Aydın’da İl Eş Başkanlarımız gözaltına alındı. Ankara’da Parti Meclisi üyelerimiz gözaltına allındı. Milletvekillerimiz ile ilgili de hukuk ayaklar altına alınarak tutuklama kararı çıkarıldı. Nadir Yıldırım daha önce KCK dosyasından zaten 5 yıl tutukluydu. O dosyadan bir isim seçip, Afrin için diye farklı bilgilendirme yapıp farklı nedenle tutuklama kararı çıkarmanın Türkiye’de hukukun geldiği hali göstermesinden başka anlamı yoktur.

Bu süreci atlatacağız. HDP bu süreci aşmayı başaracak. İktidar bütün gündemini Cumhurbaşkanı’nı gazi ilan etmek üzerine kurmuş olabilir. Bunun için Meclis’i toplamanıza gerek yok. Meclis’i kar tatiline göndererek Efrîn’in tartışılmasını engellediniz. Meclis’i hiç açmadan bir KHK ile gazi ilan edebilirsiniz.

“MUHALEFET İKTİDARDAN GERİ DURMAMA YARIŞINA GİRMİŞ”

“Bir yanlış yapıldığında karşısında onu eleştirecek bir muhalefet yoksa demokrasiden bahsedilebilir mi?” diye soran Bilgen CHP’yi eleştirdi: Görünen o ki muhalefet partilerinin bazı temsilcileri iktidardan geri durmama konusunda yarışa girmişler, geçmişte düştükleri pozisyondan da geri durmuyorlar. Bize “sokağa çıkmayın” ayarı vermek isteyenler Kobanî eylemlerini hatırlatıyorlar. Ben de hatırlatıyorum, Kobanî eylemleri 7 Haziran seçimlerinden bir yıl önceydi. Biz 7 Haziran başarısından şımarıp halkı sokağa dökmedik. Ama sadece iktidar değil, muhalefet de tarihleri karıştırıyor. CHP lideri de Yenikapı buluşması ile OHAL ilanının tarihlerini karıştırıyor. Diyor ki “biz Yenikapı’ya gittik sizinle birlikteydik, ama siz OHAL’i ilan ettiniz” öyle olmadı. Siz OHAL ilan edildikten sonra Yenikapı’ya gittiniz.

“11 ŞUBAT BARIŞ BULUŞMASI OLACAK”

Bilgen, kongre hazırlıklarını sürdüklerini söyleyerek “Göreceksiniz 11 Şubat bir büyük barış buluşması olacak?” diye açıklamasını sonlandırdı.

EN SON EKLENENLER