Yarkadaş: Doktorlara savaşta bile dokunulmaz

TBMM’de düzenlediği basın toplantısına doktor önlüğü ile gelen CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “AKP iktidarı, TTB’nin bildirisini bahane ederek, doktorlarla hesaplaşıyor. Doktorları rahat bırakın” dedi.

 Her ay düzenli olarak açıkladığı “Basına Yönelik Baskılar Raporu”na ilişkin verileri gazetecilerle paylaşan CHP’li Yarkadaş, “Bu ayki raporumuzu, perşembe günü anacağımız Milliyet Gazetesi’nin eski Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi’ye ithaf ediyorum” dedi.

 “GAZETECİLER EZİYET GÖRÜYOR”

 Abdi İpekçi’nin Türk gazeteciliğine yaptığı katkıların unutulmaz olduğunu belirten Yarkadaş, “İpekçi’nin izinden giden, mesleğin ilkelerine bağlı olan ve gerçeğin peşinde koşan gazeteciler bugün de eziyet görüyor” ifadesini kullandı.

 AKP’nin gazetecilere ocak ayında da nefes aldırmadığını belirten Yarkadaş, “İktidar partisinin 2018 yılı hediyesi, yine gözaltı, yine hapis cezası, yine davalar ve soruşturmalar” oldu dedi.

 “GAZETECİLERE YÖNELİK GÖZALTILAR HIZ KESMEDİ”

 Yarkadaş sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Sayın Abdi İpekçi’ye ithaf ettiğim ‘2018 Yılı Ocak Ayı Basına Yönelik Baskılar Raporu’, gazetecilerin hangi şartlar altında çalıştığını gösteriyor. Ocak ayında, 6 gazeteci tutuklandı. 23 gazeteci gözaltına alındı, 7 gazeteciye hapis cezası verildi. 3 gazeteciye dava açıldı, 4 gazeteci saldırıya uğradı, 1 gazeteciye soruşturma açıldı. 1 gazeteci ise para cezasına çarptırıldı. Yine ocak ayında, 6 internet sitesine erişim engeli getirildi. 2 haberin okunmasına engel konuldu. 1 TV ile 1 radyo KHK ile kapatıldı. 1 tiyatro oyunu ise yasaklandı.”

 Cumhuriyet Gazetesi Muhabiri Ahmet Şık’ın aylardan bu yana tutuklu olduğu için sağlığının bozulduğunu ve duruşmalara çıkamayacak hale geldiğini belirten Yarkadaş, “Yeter artık, gazetecilerden elinizi çekin” diye konuştu.

 “SADECE DİKTATÖR”Ü KÜRSÜDEN OKUDU

 Düşünceyi ifade özgürlüğünün tamamen ortadan kaldırıldığına dikkat çeken CHP İstanbul Milletvekili Yarkadaş, tiyatro sanatçısı Barış Atay’ın sahneye koymaya çalıştığı ‘Sadece Diktatör’ün, isminden dolayı Türkiye’nin dört bir yanında yasaklandığını söyledi.

 Yarkadaş, TBMM’deki basın toplantısında, Sadece Diktatör adlı oyundan bir repliği de okudu. CHP’li vekil, “Bu oyunun yasaklanmasını protesto ediyor ve yasaklara boyun eğmeyeceğimizi bir kez daha söylüyoruz” dedi. AKP iktidarının, beğenmediği tüm düşünceleri baskı altına aldığını da belirten Yarkadaş, “Bunun son örneği, doktorlara yönelik sindirme operasyonudur” ifadesini kullandı.

 “DOKTORLARA SAVAŞLARDA BİLE DOKUNULMAZ”

 Basın toplantısına beyaz önlükle gelmesinin, doktorlarla dayanışma amacı taşıdığını belirten Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

 “AKP tiyatro oyunlarını yasaklıyor. Gazetecileri tutukluyor. Aydınları hapse atıyor. Düşüncelerini ifade eden doktorları apar topar gözaltına aldırtıyor. AKP Türkiyesi’nin özeti budur… Doktorlara savaşlarda bile dokunulmaz. Ben 11 doktorun gözaltına alınmasını protesto etmek ve onlarla dayanıştığımızı göstermek için bugün bu önlükle karşınıza çıktım. “

 CHP’li vekil, konuşmasına şöyle devam etti:

 “11 doktorun, sadece o bildiriden dolayı gözaltına alınmadığını biliyoruz. Gözaltına alınanlar, Çapa, Cerrahpaşa, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları hastanelerinin arazilerinin yandaşlara peşkeş çekilmesine itiraz eden ve buna karşı mücadele eden doktorlardır. Gözaltına alınan doktorlar aynı zamanda şehir hastaneleri adlı AKP’nin yandaşa rant yaratma politikasını teşhir eden ve buna karşı mücadele eden doktorlardır. Doktorların sadece yayınladıkları bir bildirinin bahane edilerek gözaltına alınmalarının hukuksuz olduğunu ve bunun siyasi bir hesaplaşma amacı güttüğünün altını bir kez daha çizmek isterim.”

 “REKTÖRLÜK HAKKINI DA GASP ETTİLER”

 TTB Başkanı Raşit Tükel’in, İstanbul Üniversitesi Rektörlük seçimlerinde en çok oyu almasına rağmen, rektörlük hakkının gasp edildiğini de hatırlatan Yarkadaş, “AKP, doktorların Afrin bildirisini bahane ederek, yarım kalan hesaplaşmasını sürdürüyor. Doktorların meslek örgütlerini sindirmek ve uzun vadede ise tasfiye etmek için Afrin bildirisini kalkan olarak kullanıyor. Artık yeter; doktorları serbest bırakın; hastaların onlara ihtiyacı var. Gazetecileri, sanatçıları, aydınları yazarları rahat bırakın. Türkiye’nin onlara ihtiyacı var.”

 SAVCI VE HAKİMLERİ TASFİYE PLANI

 AKP iktidarının sadece doktorları değil, muhalif olarak gördüğü savcı ve hakimleri de tasfiye etmek için yeni bir çalışma yürüttüğünü belirten Yarkadaş, “Görevde 20 yılı doldurmuş üç bin savcı ve hakimi de tasfiye etmek için gizli bir çalışma başlattılar” dedi.

 CHP’li vekil şöyle konuştu:

 “AKP iktidarı sadece doktorlarla mücadele etmiyor, önümüzdeki günlerde yayınlamak istedikleri bir kanun hükmünde kararname ile 3 bin savcı ve hakimi de tasfiye etme girişiminin ilk adımları atılmış bulunmaktadır. AKP iktidarı görevde 20 yılı aşan savcı hakimleri emekli etmeye çalışmakta ve 3 bin savcı ve hakimin yerine de yandaş hakim ve savcılarla doldurma planı yapmaktadır. Bunun için bir kanun hükmünde kararname ya da TBMM’den geçirilecek bir kanunun çalışması da AKP’nin dehlizlerinde sürmektedir. İktidarı buradan bir kez daha uyarıyoruz: Bu çalışmadan vazgeçin ve yargıya müdahale etmeyin. Zaten sizin yüzünüzden, hakimler ve savcılar talimatla çalışan birer memura dönüştü. Yapmak istediğiniz uygulama, yargıdaki sorunları daha da artıracak ve adalete olan inancı sıfırlayacaktır. Bu tasfiye operasyonundan derhal vazgeçin.”

EN SON EKLENENLER