Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan: Bugün televizyonlarda sansür mü var?

Meclis’e 2 Şubat’ta sunulan torba yasa tasarasında, internet üzerinden yapılan televizyon ve radyo yayınları ile ilgili kapsamlı bir sansür düzenlemesi yer aldı. Tasarı ile RTÜK Yasası’na madde eklenerek internet ortamında yapılan yayınlar düzenlendi. 

İnternete RTÜK denetimi hakkında konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın yaptığı açıklama şu şekilde: 

“Gerçek hayatta her ne suç ise sanal hayatta da aynı şeyler suç. ‘Suç işleme özgürlüm var’ deme şansımız yok. Özgürlüğümüz nereye kadardır? Başkalarının özgürlük alanına müdahale ettiğimiz sınıra kadardır. Özgürlükler sınırsız değil.

‘AHLAKİ DÜZENE MÜZAHİR BİR YANLIŞLIK YAPILIYORSA…’

Nitekim biz gerek televizyon yayıncılıkları, gerek radyo yayınları konusunda eğer milli güvenliğe müzahir, ülkenin ahlaki düzenine müzahir bir yanlışlık yapılıyorsa bununla ilgili işlem yapmak durumundayız, yapıyoruz.

“BUGÜN TELEVİZYONLARDA SANSÜR MÜ VAR”

“Bugün televizyonlarda sansür mü var? Her program yayınlanabiliyor. Herkes hakkaniyet ölçülerinde. İnsanımızın ülkemizin değer yargıları çerçevesinde yayın yapabiliyor.

Hiç kimsenin normal değer yargılarımız içerisinde yaptığı çalışmaya müdahale etmek değildir. Özetlemek gerekirse televizyonda her ne yapılıyorsa aynısının internette de yapılabilmesini istiyoruz. Bunun dışında bir yanlışlık varsa elbette ki engellenmesi o yanlışa müdahale edilmesi gerekir. Nitekim getirilen düzenlemenin amacı budur. Bence başka amaçlar çıkarıp ‘Sansür getiriyor’ demek kadar yanlış bir şey yok.

“ÜLKEMİZİN DEĞER YARGILARI VAR DÜNYANIN KABUL ETTİĞİ DEĞER YARGILARI VAR”

Ahlaki değerler var, müstehcenlik var. TV yayınlarında her ne yanlış ise… Orayla ilgili herhangi bir eleştiri yok. Tam tersine bazen vatandaşlar RTÜK görevini neden yapmıyor diyor. Ama ülkemizin değer yargıları var, dünyanın kabul ettiği değer yargıları var. RTÜK’ün mevzuatla bağlandığı kurallar silsilesi var. Bu işlemler çerçevesinde RTÜK gerekli işlemleri yapıyor. İnternet üzerinden yapılan TV yayınlarında da bu tip sınırlamalarla biz işimizi yapacağız. Bunun dışında birisi işlem yapıyorsa elbette ki bir müeyyidesi olacak zira düzenleme bunu içeriyor.”

EN SON EKLENENLER