Akkaya: Alevilikte kadın erkek eşitliği pratikte yok

Almanya’nın en büyük ve en aktif Alevi kurumlarından olan Ludwigsburg Alevi Kültür Merkezi’nde (LAKM) Alevilik inancında ve Alevi toplumunda kadınların önemi ve yeri üzerine panel düzenlendi. Panele katılan Yazar Gülfer Akkaya, Alevilerin kaybettiği pratikteki eşitlik için mücadele etmeleri gerektiğini söyledi. 

Almanya’nın Ludwigsburg kentinde Alevi Kültür Merkezi’nde Alevilik ve Alevi toplumunda kadının yeri konulu panel düzenlendi. Çok sayıda kişinin katıldığı panele yazar Gülfer Akkaya katıldı.

Alevilik inancında kadın erkek eşitliğinin olduğunu, Alevi toplumunun inancından kaynaklanan kadın erkek eşitliğini bugün de teorik olarak kabul ettiğini, ancak ne yazık ki Alevilerin pratikte erkek egemen bir toplum olduğunu aktaran Akkaya, bu değişimin Alevi toplumundaki en önemli asimilasyon olduğunu sözlerine ekledi.

“KARAR MEKANİZMALARINDA KADINLARIN OLMASI GEREKİR”

Alevilerin bugün kaybettikleri pratikteki eşitliği, yeniden yakalamak için üç alanda özellikle mücadele etmeleri gerektiğini belirten Akkaya bunu şöyle özetledi:

Birincisi; Alevi kurumlarında yönetim ve karar mekanizmalarında daha çok kadının yer alması, pozitif ayrımcı tüzüklerin hazırlanması ve eş başkanlık.

İkincisi; Alevi toplumunun Ana’lara sahip çıkması ve daha çok Ana’nın var olması için çabalanması gerekti vurgusuydu. Ana ve Dedelerin beraber yönettiği cemlerle Alevi toplumunun kendi inancı yolunda ilerleyeceğini aktaran Akkaya, cemlerde Ana ve Dedelerin kadın erkek eşitliği üzerine, erkek şiddetinin kabul edilmezliği üzerine muhabbetlerni özellikle yapılması gerektiğinin altını çizdi. Kadınlara şiddet uygulayan erkeklerin cemlerde dara kaldırılması, uygun cezaların verilmesi gerektiğini aktaran Akkaya, bu konuda Dede ve Anaların daha duyarlı ve toplumun önünü açıcı davranması gerektiğini hatırlattı.

EŞİT PAYLAŞIM

Üçüncü ve son olarak; Alevi ailelerin de bu alanda önemli değişimlerin yaşanması gerektiğinden bahseden Akkaya, Alevi ailelerinde kadınların erkeklerle eşitliği için miras paylaşımından, eğitimde fırsat eşitliğine, ev işlerinin cinsiyet ayrımı gözetilmeksizin ortak yapılmasına, çocuklara birlikte bakılmasına, aileye gelen gelirin ortak paylaşılmasına dek kadın erkek eşitliğini sağlayacak değişimlerin yaşanması gerektiğini vurguladı.

Katılımın güçlü, ilginin yoğun olduğu söyleşi konuşma ve tartışmalarla devam etti. Söyleşide Yazar Gülfer Akkaya kitaplarını da imzaladı.

EN SON EKLENENLER