TV10 ” Herkes birbirine Hızır olsun”

OHAL’in ardından çıkarılan KHK ile kapatılan ve daha sonra TMSF’ye devredilerek satılan kanallarını geri almak için TV10 emekçilerinin başlattığı eylem 71. haftasında da devam etti. Garip Dede Dergahı Başkanı Celal Fırat, “Hızır günleri, havaya, suya, toprağa cemreler düşer. Gönül ister ki bu ülkeyi yönetenlerin de yüreğine cemre düşsün” dedi.

Haberin videosu

TV10 eyleminin 71 haftasında da Galatasaray Meydanı’nda “Alevilerin sesi TV10 susturulamaz”, “Garip Dede Dergahı” pankartları açıldı. “Özgür basın susturulamaz”, “TV10 kapatılmasına Alevi halkı olarak rızamız yoktur”, “TV10 Alevilerin vicdanıdır, susturulamaz” dövizleri ile tutuklanan TV10 Yönetim Kurulu Başkanı Veli Büyükşahin, TV10 Programcısı Veli Haydar Güleç ve kameraman Kemal Demir’in fotoğrafları taşındı.

Bu haftanın açılış konuşmasını yapan TV10 Programcısı Rohat Emekçi, “Aleviler için kutsal olan Hızır ayındayız. Hızır ayı mazlumun evrensel dilidir. Nerede bir mazlum varsa Hızır o dilde ve o renktedir. Hızır ayında olduğumuz için insanlar kutsal mekanları, ulu mekanları öperek ziyaretlerine çıkıyorlar. Suyunu katre ile veren çeşme diplerinde dualar okuyorlar” dedi.

Emekçi’den sonra söz alan Garip Dede Dergahı Başkanı ve dedesi Celal Fırat, “71 haftadır bu meydanda sesi kısılan TV10’un tekrar açılması, özgür bir çerçevede geleneğimizi, göreneğimizi, inancımızı yaşamak ve her eve tekrar mihman olmak için buradayız. Öyle bir sorunlu, sıkıntılı süreci yaşıyoruz ki TV10 Yönetim Kurulu Başkanı Veli Büyükşahin, TV10 Programcısı Veli Haydar Güleç ve TV10 kameramanı Kemal Demir bir aydır tutuklu bulunmaktalar” diyerek bu tutuklamaların son bulmasını istedi.

“YERYÜZÜ ARTIK BARIŞLA SEVGİ İLE VUKU BULSUN”

Hasta tutukluların duruma dikkat çekilen F Oturması eylemine değinen Fırat, okunan basın metnini yüreklerini sızlattığını söyledi ve ekledi:

“Hızır ayında havaya, suya, toprağa cemreler düşer. Gönül ister ki bu ülkeyi yönetenlerin de yüreğine cemre düşsün. Ve yeryüzü artık sevgiyle, barışla, kardeşlikle vuku bulsun.”

“ZULMÜN SON BULMASINI İSTİYORUZ”

İnsanların her gün birbirini eleştirdiğini, ayrıştırdığını ve bunun bir an önce son bulması gerektiğini belirten Fırat, “Siyasi iktidar daha önce kendilerinin mağdur edildiği ile ilgili birçok söylemde bulundu. Ancak gelin görün ki mağdur olduklarını söyleyenler bugün birçok insanı suçsuz bir şekilde içeri atarak çocuklarının, ailelerinin yollarını gözlemesine sebep oluyorlar. Biz bu zulmün son bulmasını istiyoruz” diye konuştu.

“SESİMİZ HER ALANDA KISILMIŞ DURUMDA”

“TV10 ve bu gibi kanalların özgür bir çerçevede gelenek, görenek ve inancımızı bu Hızır ayında da evlerimize tekrar taşımasını istiyoruz” diyen Garip Dede Dergahı Başkanı ve dedesi Celal Fırat şöyle devam etti:

“Bugün sesimiz her yerde her alanda kısılmış vaziyette. Kendimizi ifade edecek bir ekran dahi bulamıyoruz. Bu bir zulüm ve insanlık suçudur. Gönül ister ki herkes birbirine Hızır olsun. Alevi, Sünni, Laz, Çerkez, Ermeni, Yahudi, inanı, inanmayanı ile birlikte bu ülkeyi artık özgürlükler çerçevesinde buluşturmamız lazım.”

Garip Dede Dergahı Başkanı ve İmam Rıza Ocağı Pirlerinden Celal Fırat son olarak Hızır ayı dolayısı ile getirilen elmalara lokma duası verdi. (PİRHA – HABER MERKEZİ)

EN SON EKLENENLER