Filmmor’da Meclis Başkanı Kahraman protestosu: Kadınlar sahnede

16. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nin İzmir gösterimi sona erdi. Festivalin son gününde kadınlar, Devlet Tiyatrosu kadın oyuncularının sahneye çıkmasına izin vermeyen Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ı protesto etti.

İzmir Kadın Dayanışma Derneği ve Bağımsız Kadın İnisiyatifi ortaklığıyla organize edilen 16. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nin İzmir gösterimi sona erdi. Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ve 3 gün süren festivalde toplam 16 film gösterimi, forum ve söyleşiler gerçekleştirildi. Günün sonunda CANAN’ın Ayışığında Yıkanan Kadınlar ve Filmmor yapımı Şirin Tekeli ile “Feminist bir Hareketlilik” kısa filmlerinin gösterimi yapıldı. Gösterimlerin ardından “Kadınlar vardır” konulu forum düzenlenirken, forumda 2017’de kadınların var olma ve var etme deneyimleri paylaşıldı.

Filmmor ekibi, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın Devlet Tiyatrosu kadın oyuncuların sahneye çıkmasını engellemesini protesto etmek için sembolik olarak sahneye çıktı.

ÖRGÜTLÜ OLMAK İÇİN YIKILMASI GEREKEN BİR KOTA VAR

Forumda ilk olarak konuşan Festival koordinatörlerinden Alina Taşçıyan, kadınların dezavantajlı durumlardan çıkması için örgütlü olması gerektiğini söyledi. Kadınların ürettiği filmlerin festivallerde belli bir kota konularak gösterildiğini belirten Taşçıyan, kadınların bu kotaları yıkması gerektiğini söyledi. Kadınların eşitlik istediğini belirten Taşçıyan, “Eşitlikte zihniyet içinde olur, biter. Bu zihniyet değişmediği sürece sağlıklı bir gelişme gösterilemez. Şu noktada az da olsa üretim, eşitlik sağlayabilmek kadar üretim var” dedi.

 ‘FESTİVALİ BAŞKALARIYLA PAYLAŞMAK İÇİN YAPIYORUZ’

“Yaşasın kadın dayanışması diyoruz” diyen Festival koordinatörlerinden Melek Özman, dayanışmaya çok ihtiyaç duyduklarını ifade ederken, bunun bir cins bilinciyle değil, ayrımcılığa uğranan yerde, birlik içinde bertaraf etmek için ortak stratejiler geliştirilmesi ile olması gerektiğini dile getirdi. Sinemada ve her alanda dayanışmayı daha çok inşa etmeye çalıştıklarını vurgulayan Özman, “Bu festivali kutsal bir görev olduğu için yapmıyoruz. Herhangi bir çalışmayı bunun için yapmıyoruz. İstediğimiz için ve başkalarıyla paylaşmak için yapıyoruz” şeklinde konuştu.

‘KADIN EMEĞİNİN GÖRÜNÜRLÜĞÜ İÇİN ADIMLAR ATIYORUZ’

Uçan Süpürge Ankara Şube Başkanı Halime Güner ise, adaletsizlik iklimi içindeyken, kadınların dayanışmadan bu ortamdan çıkamayacağını belirtti. Filmmor afişindeki “Kadın dayanışması yaşatır” yazısına gönderme yapan Güner, “O afişte hepimizin buradan nefes alıp, buradan ilerleyip çıkacağımız için öyle dedik. Bizim festivallerimiz kadın yönetmenlerin çektiği filmlerin gösterildiği festivaller. Çünkü sinemada kadın emeğinin görünür kılması için önemli adımlar atıyoruz. Bu ayrımcılığa dikkat çekmemiz gerekiyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği rolleri konusunda herkese hatırlatma yapıyoruz. Sinemanın çarpıcı dilinin gücünden yararlanarak daha fazla bilinç kazanıp, örgütleniyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından festival sona erdi.

EN SON EKLENENLER