Alevilerin “seçme hakkı” var, seçilme hakkı yok mu?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine giderken ülkede anayasal suç işleniyor ama herkes üç maymunu oynamaya devam ediyor.

Bu ülkede Aleviler cumhurbaşkanı adayı olamıyor.

Çünkü Alevifobi devlet, iktidar, toplum eliyle yaygınlaştırıldıkça yaygınlaştırıldı. Derinleştirildikçe derinleştirildi.

Hırsız, yolsuz, soyguncuysanız dahi aday olabilirsiniz ama Aleviyseniz aday olamazsınız.

Bunun yazılı kanunu yok, ama yazılı kanundan daha güçlü olan yazısız kanunu var.

Aleviler artık kamu sektöründe işe alınmıyor, devlet adamları arasında gizli ya da açık kaç Alevi kaldı? Olanlar KHK’larla atılıyor tek tek, sınavlara girenler eleniyor.

Özel sektörde de durum farklı değil. Alevi işçiler ya işten atılıyor, ya işe alınmıyor.

“Artık Alevileri okulda müdür bile yapmıyorlar” dedi bir arkadaşım geçtiğimiz gün. “Ne müdürü öğretmen olarak almamak için neler yapıyorlar” dedim.

Ama ikimiz de yanılmışız. Alevileri cumhurbaşkanı adayı bile yapmıyorlar. Neden mi? Çünkü Alevi.

Tecavüzcü değil, katil değil, arsız değil. Devletin malı deniz dememiş. Bilakis, olabildiğince dürüst biri. Ama Alevi.

Alevi oldun mu tamam, kapılar kapanır yüzüne.

Bu durum Türkiye Anayasası’na bile aykırı, yine de kimin umurunda!

Zaten bu ülke anayasayı, yasaları, etik değerleri umursamadığı için bu hale gelmedi mi?

Ne hikmetse Alevileri seçilecek olarak görmeyeneler Alevilerden oy isteme hakkını kendinde görüyor. Neden biliyor musunuz? Çünkü devletinden iktidarına, ama daha önemlisi toplumun her tabakasında yer alanların bir kısmına kadar bu durum içselleştirilmiş.

İşte toplumun bir kesimindeki yazılı olmayan ortak Alevifobik durum ülkenin siyasi partilerine, o partilerin genel başkanlarından vekillerine dek sirayet etmiş durumda.

Bunlar Alevileri seçilecek değil, seçecek kalabalıklar olarak görüyor.

Alevilerin seçme hakkı var, seçilme hakkı yok. Alevilerden oy isteyenler Alevilerin seçilmesini istemiyor.

Alevilerden oy isteyenler Alevleri kendisine eşit bireyler olarak, tıpkı onlar gibi seçilebilecek adaylar olarak görmüyor.

Farkında mısınız ülkedeki Alevifobi nasıl boyuttaysa bir tek Alevi kişi (Türk dahi olsa) cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilemiyor ülkedeki onca parti arasında. Çünkü tüm partilerde Alevifobi var.

Düşünebiliyor musunuz Temel Karamollaoğlu gibi adı Sivas katliamında geçen birini parti başkanı yaptılar. Oysa herkes bilir ki Sivas katliamı Aleviler için bir milattır. Ama işte bu adamlar hukukla aklayıp, siyasetle paklanarak, üstüne bir de ülkeyi tek adam zulmünden kurtaracak havariler olarak bizlere yutturulmaya çalışılıyor.

Ve topluma inşallah maşallahlar arasında sabıkalı adaylar arasından seç seçebildiğin adayı dayatması yapılıyor.

Gerçekten yazık Türkiye’ye. Ama aynı zamanda yöneticilerine bu kadar benzeyen, bu haksızlıklara itiraz edemeyen Türkiye halklarına, aydınlarına da yazıklar olsun.

Adı hırsızlığa, yolsuzluğa, hukuksuzluğa, adaletsizliğe, çeşitli dönemlerde toplumsal suçlara karışmış siyasi parti genel başkanları bu ülkenin seçmeninin önüne cumhurbaşkanı adayı diye sunulurken, CHP Genel Başkanının sırf Alevi olması nedeniyle cumhurbaşkanı adayı gösterilemeyeceğini normalleştiren bir atmosferin, toplumsal baskının, durumun var olması bu ülkenin en büyük utancıdır.

Açıkça söylemek gerekirse HDP hariç, diğer tüm partilerin adayları arasında –siyasi yanlışları hariç- kişisel olarak en temiz geçmişe sahip olan, en dürüst kişi Kemal Kılıçdaroğlu. Ama bir kusurcuğu var: O Alevi!

Meclisteki partiler arasında tek Alevi genel başkana sahip parti CHP’ye gelince… Daha Alevi genel başkanının arkasında duramayan, onu en az diğer adaylar kadar hak ettiği bu yarışta aday gösteremeyen bu parti, kimi aday gösterirse göstersin o adayın üzerinde Alevilerin gasp edilmiş hakkı olacak.

Çünkü tartışmasız CHP’nin adayı Kemal Kılıçdaroğlu olmalıydı. Açık konuşmak gerekirse CHP’nin adayları arasında adı geçenlerden hangisi Kemal Kılıçdaroğlu’ndan daha iyi? Hangisi Kemal Kılıçdaroğlu’ndan daha çok oy toplayabilir? Hangisi CHP’liler için çekim merkezi? Hiçbiri!

Bu kişiler aday gösterilebiliyorlar, çünkü Alevi değiller. Alevi olmayınca aday olabiliyorsunuz. Aleviyseniz yıllarca o partinin genel başkanı da olsanız, o partide emeğiniz de olsa partinizin adayı olamazsınız. Kılıçdaroğlu dışında CHP adayı olacak kişi bunu unutmamalı.

Geçmişinde linçler, katliamlar, yargısız infazlar olan kimi parti başkanları cumhurbaşkanlığına aday olabilir, adaylıklarını tartıştırmazken, CHP’de Alevi olan biri aday olamaz. Çünkü hala partiniz bile sizin Aleviliğinizle yüzleşip barışamamıştır.

Kemal Bey’in (siyasi olarak beğenin ya da beğenmeyin o başka bir konu) aday gösterilmemesinin nedeni ülkedeki Alevi düşmanlığı.

Bu seçimlerde kimler cumhurbaşkanı adayı olursa olsun, bu kişiler bilmeli ki oraya Alevilerin anayasal haklarını gasp ederek geldiler. Demokratik koşullarda oraya aday olmadılar. Üzerlerinde Alevifobi lekesi varken kimse demokrat aday falan değil. Hele hele yeni Türkiye, adalet, hukuk sözlerini ağızlarına almasınlar. Birlik berberlik hiç demesinler.

Aleviler onlara bakarken çalınmış haklarını görecekler.

“Sünni Müslümanlar” arasında dönecek bu seçimde aslında tek adam, tek din ve başkanlık karşıtıymış gibi görünenlerin, karşıtına ne kadar benzediklerini, ülkenin en temel sorunlarda nasıl tekçi’leştiklerini bileceğiz ve unutmayacağız. Tarih herşeyi yazıyor.

Bu durum biliniyorken her kim cumhurbaşkanı seçilirse seçilsin onun nişanı Alevifobia olacaktır. Çünkü Alevi düşmanlığından beslenerek, adil, eşit olmayan bir seçimle oraya seçilmiştir.

Cumhurbaşkanlığı forsu mu? Bundan daha iyi fors mu olur?

Kemal Kılıçdaroğlu’na gelince. Kemal Bey aday olmalı. Bu Kemal Bey’in hakkı. CHP sağa sola yalpalamak yerine, Kemal Bey’den vizyonsuz adayların peşinden koşmak yerine Genel Başkanının arkasında mıh gibi durmalı.

Kemal Bey’in aday olması bile bu ülkede hasret kalınan demokrasinin ilk adımı olacaktır.

Aday olduğunda ikinci tura kalması muhtemel olan Kemal Bey’e bu toplum Alevi diye oy vermeyecekse o zaman başına gelecek her şeyi zaten hak ediyordur.

Yeni, kutuplaştırılmışlıktan uzak, birlikte ve huzurlu bir toplum için haydi diyecekse, değişim istiyorsa o zaman mührü basacak.

Kemal Bey aday olun, kolları sıvayın yeter, oyalanacak zaman değil.

 

EN SON EKLENENLER