Cemevlerine statü vaadine ‘boş laflara karnımız tok’ yanıtı

AKP’nin seçimler öncesi bir kez daha “cemevlerine statü” vaadinde bulunması Alevileri öfkelendirdi. “Boş laflara karnımız tok” diyen Alevi kanaat önderleri, 24 Haziran tercihlerini, “7 Haziran gibi mutlu bir gün olacak” sözleri ile aktardı.

24 Haziran seçimlerine sayılı günler çalışmalarını hızlandıran siyasi partiler, diğer yanda açıkladıkları seçim beyannameleri ve bulundukları vaatlerle seçmenin desteğini alma peşinde. Yapılan vaatler konusunda seçmenlerden tepki gören partilerin başında gelen ise 16 yıldır iktidarda olan AKP.
Milyonlarca Alevi yurttaşın yılladır birincil talepleri olarak dillendirdikleri cemevlerine statü talebi konusunda neredeyse her seçim öncesi bu yönlü vaatlerde bulunulmasına rağmen, bu konuda en küçük bir adım bile atılmadı. Adım atılmaktan öte, su borçlarını ödeyemeyen cemevlerinin suları dahi kesildi. Buna rağmen, AKP’nin açıklanan seçim beyannamesinde cemevlerinin statüye kavuşturulacağı vaadinde bulunulmasına dönük Alevi yurttaşların tepkisi dinmiş değil.
Aleviler, Erdoğan’ın sözlerine güven duymazken, AKP iktidarının 16 yıldır cemevlerine statü vermemesinin ardından konuyu yeniden gündeme getirmesini daha önce “Alevi Açılımı” adı altında yapılan açılıma benzetiyor.
Aydın Kuşadası’nda bulunan Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Cemevi yöneticileri, Alevilere dönük ötekileştiren ve ayrıştıran politikalara imza atan AKP’ye gereken dersi 24 Haziran’da vermeye hazırlandıklarını belirtti.
‘ALEVİLER AKP’NİN VAATLERİNE İNANMIYOR’
Cemevi yöneticisi Adil Navçı, sandık başına gidilecek 24 Haziran seçimlerinin diğer seçimlerden farklı olduğunu vurguladı. Alevilerin bugünkü taleplerinin yıllardır dile getirdikleri taleplerden farklı olmadığını, barış, kardeşlik, eşitlik, demokrasi ve özgürlük olduğunu dile getirdi.
Cemevlerinin statüye kavuşturulması ve ibadethane olarak kabul edilmesinin Alevilerin uzun zamandır belirttiği taleplerinden biri olduğunu kaydeden Navçı, Alevilerin oyunu almak için AKP’den bu yönlü gelen vaatlerin yerine getirilmeyeceğini iyi bildiklerini ifade etti. Artık AKP’nin vaatlerine inanmadıklarını söyleyen Navçı, “24 Haziran’da AKP kazanamayacak. Biz de partimize, oyumuza sahip çıkacağız” dedi.
‘CEMEVLERİ ZATEN İBADETHANEMİZ’
Cemevi yöneticisi Erdal Kılıç da, 24 Haziran’a ilişkin hükümetin seçim kararı aldığına pişman olacağı bir sonucun ortaya çıkacağı düşüncesinde. Cemevlerine statü vaatleri için “boş vaatler” diyen Kılıç, “16 yıllık iktidardasın hiçbir şey yapmamışsın ve yarın bir kararnameyle yapabileceği bir şeyi 24 Haziran’dan sonraya ertelemesi çok inandırıcı doğrucu gelmiyor. Cemevleri zaten bizim ibadethanemizdir. Biz 1990’lardan sonra, Sivas katliamından sonra örgütlerimiz ve varlıklarımızla kendi gücümüzle kurumlarımıza sahip çıkıyoruz. Bu bize lütfedilen bir şey değil, mücadelemizin kazanımı” diye konuştu.
Kuşadası’nda 25 bin Alevi’nin sandıkları korumaya hazır olduğunu belirten Kılıç, herkesin korkusuzca sandığa gideceğini belirtti.
‘BOŞ LAFLARA KARNIMIZ TOK’
AKP’nin vaatleri için “Bizim boş laflara karnımız tok” diyen Cemevi ozanı Ali İnce de, “16 senedir bu ülkeye ne yapmışlarsa dönsünler oraya baksınlar. 24 Haziran’dan sonra ne ezen kalır ne de ezilen adilce bir düzen. Karnımız toktur bu yalanlara” ifadelerini kullandı.
HDP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş’ın cezaevinde olmasını kabul etmediklerini dile getiren İnce, “Kimse haksızlığa uğramasın. Bir insanın ölümüne biz razı değiliz. Bizim felsefemiz bunu kabul etmez. Kimse de Aleviler üzerinden siyaset, yapmasın. Alevilere kimseye ipotekli değildir” dedi.
Eşit yurttaşlık talepleri olduğunu belirten Cemevi yöneticisi Volkan Gerçek ise, Alevilerin destekleyecekleri siyasi partiyi iyi bildiklerini belirterek, “25 Haziran bizim için 7 Haziran gibi mutlu bir gün olacak” dedi.
MA

EN SON EKLENENLER