Danimarkalı heyet: Korucular saldırdı, askerler tehdit etti

Kürdistan illerinde seçim usulsüzlüklerini yerinde izlemek ve sandık güvenliğine ilişkin izlenimlerde bulunmak için Ağrı, Şırnak, Batman, ve Amed’e giden uluslararası heyetler gözaltına alındı. Bingöl’e gelen Danimarkalı heyet ise korucuların saldırısına uğradı.

‘BU KADAR KÖTÜ MANZARAYI BEKLEMİYORDUK’

Oy kullanma işlemleri sırasında Bingöl genelinde 11 okulu ziyaret eden heyet içerisinde yer alan Danimarka Kızıl-Yeşil Partisinden Jette Monr, Türkiye’de demokrasinin durumunun kötü olduğunu bildiklerini ancak bu kadar kötü bir manzarayı beklemediklerini ifade etti. Jette, Solhan ilçesine bağlı Murat köyünde seçimi yerinde izlemek istediklerini ancak bu taleplerine saldırı ile karşılık verildiğini belirterek, “Talebimizin şiddetle karşılık verilmesine anlam veremedik. Biz barışçıl bir amaçla Bingöl’de bulunduk. Ancak iktidar partisinin fanatik taraftarları bizi tehdit olarak görüp saldırdı” dedi.

‘ASKERLER HEDEF GÖSTERDİ, TEHDİT ETTİ’

Jette, saldırıdan sonra okul kapısına gelen askerlerin de kendilerini hedef gösterdiğini ve köyden ayrılmaları için kendilerini tehdit ettiklerini aktardı.

Bir diğer kadın gözlemci Stinna Dore ise şöyle dedi: “Bingöl’de seçim güvenliği adı altında oluşturulan atmosferin tamamen iktidar partisini lehine işlediğini gördük. Haksız bir rekabetin olduğunu gördük ve muhalif düşünenler üzerinde baskı olduğuna şahit olduk.”

‘DEMOKRASİDEN UZAK SEÇİM’

Demokrasi anlayışından uzak bir seçim gerçekleştirildiğini söyleyen Stinna, “Nitekim yaratılan bu havanın seçim sonuçlarına yansıması bizi endişelendiriyor. Gittiğimiz birçok yerde kavga ve sözlü tartışmalar yaşandı. İktidar partisi mensupları uzlaşma yerine birçok kez sınıf içine güvenlik güçlerini çağırmayı tercih etti” diye kaydetti.

EN SON EKLENENLER