Hasta Mahpusun Kemoterapiye Gitmesine İzin Verilmiyor

Erzurum Kadın Cezaevinde hükümlü bulunan 53 yaşındaki Fatma Özbay’ın yakınları, sağlık sebebiyle cezasının ertelenmesi için hukuki yardım talebiyle İnsan Hakları Derneği’ne başvurdu.

Fatma Özbay 1997’de ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edildiğinden beri hapiste.

Mayıs 2018’de meme kanseri teşhisi konuldu, Mayıs ayı içerisinde ameliyat edildi.

21 Haziran’daki görüşte ailesine, ameliyat sonrası doktorunun kemoterapi sürecinin başlamasına dair talimat verdiğini ancak cezaevinden hastaneye götürülmediğini anlattı.

Ailesiyle yaptığı görüşte ayrıca, hijten koşullarında barındırılması ve yiyeceklerin de buna uygun olması gerektiğini hapishane idaresine bildirmesine rağmen, taleplerinin yerine getirilmediğini söyledi.

Beslenmesinin hijyenik olması gerekmesine rağmen halen plastik tabaklarda yemek yemek zorunda kaldığını da ekledi. Daha sağlıklı beslenmek için kantinden alışveriş yapmak istemesine rağmen, buna da izin verilmediğini anlattı.

Ailesi, Özbay’ın teşhisini içeren Atatürk Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin raporunu da başvurusuna ekledi.

“Kemoterapi süreci bir an önce başlatılmalı”

İHD’ye yapılan başvuruda, Özbay’ın şu talepleri aktarıldı:

* Erzurum’daki Atatürk Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Bölümünde kemoterapi sürecinin bir an önce başlatılması;

* Cezaevinde sağlıklı hijyen koşullarında beslenebilmesi için imkanların sağlanması;

* Tedavi süreci bitinceye dek cezasının ertelenmesi için başvuru yapılması.

TIKLAYIN – İHD: 402’si Ağır 1154 Hasta Mahpus Var

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hapishaneler Komisyonu, hapishanelerde 402’si ağır durumda 1154 hasta mahpus olduğunu açıklamıştı. (AS)

Ayça Söylemez

Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü mezunu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji bölümünde yüksek lisans yaptı, Marmara Üniversitesi İletişim Bilimlerinde doktora yapıyor. 2002’den itibaren Star, Vatan, Akşam, HaberTürk ve Hürriyet gazetelerinin yazıişleri ve dış haberler bölümünde çalıştı. Güncel Hukuk dergisinde yazıları yayınlandı. BirGün’de Anonim adlı köşeyi yazıyor. 2011’den bu yana bianet’te İnsan Hakları Editörü.

EN SON EKLENENLER