Kürt masal derleyicisi Sağnıç yaşamını yitirdi

Dilbilimci Feqi Hüseyin Sağnıç’ın kardeşi ve aynı zamanda Kürt masal derleyicisi Habip Sağnıç yaşamını yitirdi.

Kürt dilini, kültürünü ve edebiyatını araştıran ilk Kürt kurumlarından Enstîtuya Kurdî ya Stembol’un (İstanbul Kürt Enstitüsü) kurucularından olan dilbilimci Feqî Hüseyin Sağnıç’ın kardeşi ve Kürt masal derleyicisi Habip Sağnıç bu sabah vefat ettiği öğrenildi.

Sağnıç’ın solunum yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtildi. Sağnıç’ın cenazesi öğlen saatlerinde Tatvan ilçesine bağlı Feqi Hüseyin Sağnıç’ın mezarının da olduğu Bitlis Karşıyaka Mezarlığı’na defnedildi.

Kürt masallarını seslendirerek kaydediyordu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bitlis eski milletvekili Mizgin Irgat’ın dedesi olan Sağnıç’ın Kürt masallarını bir araya getirerek seslendirdiği kasetleri bulunuyor. Sağnıç’ın oğlu Ahmet Sağnıç, “Babam, 90 yaşındaydı. 5 yıldır ayağı kırıktı. Ciğer rahatsızlığı ve kalp rahatsızlığı vardı. 10 gündür yoğun bakımda bugün yaşamını sabah saatlerinde yitirdi. Kaset üzerinde Kürtçe masalları toplamıştı. 2-3 tane kendi ürettiği masalı vardı. Eski Kürt masallarını toplayarak teyp eşliğinde seslendirerek kasetlere kayıt almıştır. Çeşitli yıllarda cezaevinde kalmıştı” diye belirtti.

Kürtçe masalları yazıya dökülecek

Babasının yaşamında topladığı ve kendi sesiyle seslendirdiği Kürt masallarını yazıya dökemediğini söyleyen oğul Sağnıç, “Yaşamında kendisi yapamadı. Biz onun bu isteğini yazıya dökerek gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Kaynak: MA

EN SON EKLENENLER