Genç: HDP Tatvan’da belediyeyi almayı hedefliyor

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Bitlis Tatvan’da gösterdiği adaylarla çalışmalarına son hızla devam ediyor. Coğrafi konumu ile oldukça önemli bir ilçe olan Tatvan, hem turistik hem de çevre ilçelerden de göç almış. Tarihi itibari ile de önemli bir noktada olan Tatvan için HDP, kararlı ve bu seçimde belediye almayı hedefliyor.

Ajansımızın sorularını yanıtlayan Tatvan Belediye Eşbaşkan adayı Serap Çakmak Genç, aslen Bitlis Tatvanlı. Bir çocuk annesi olan Genç, ayrıca sosyolog.

Tatvan nasıl bir ilçe bize biraz anlatır mısınız?

Tatvan her şeyden önce coğrafi konumu itibariyle stratejik bir kent. Uluslararası geçiş yolları üstünde bulunması sebebiyle kurulduğu günden bu yana çok hızlı gelişen bir kent. Van Gölü kıyısında, Nemrut Dağı ve krater gölünün eteğinde olması gibi coğrafi özellikleri sebebiyle de çok ciddi turistik potansiyel barındıran bir kent. Tatvan doğru politikalarla yönetildiği takdirde bölgenin turizm ve ticaret merkezi olmaya aday bir kent.

Seçim çalışmaları nasıl gidiyor?

Yaklaşık 3 aydır aktif olarak sahadayız. Halkta partimize dönük üst düzeyde bir teveccüh var. Hem son 5 yıldır yerel yönetimlerin halktan kopuk ve şaibelerle dolu pratiği hem de genel politik atmosfer halkı bunaltmış durumda. Bu olumsuz sonuç halkın tepkilerine yansıyor. Halk bizi ve partimizi hem partimize karşı yönelimlerden dolayı sahipleniyor hem de mevcut olumsuz durumdan kurtuluş çaresi olarak görüyor. Çalışmalarımız planlı ve yoğun geçiyor. Geri dönüşler çok olumlu. Gidilmedik ev, çalınmadık kapı bırakmayacağız demiştik, halkımıza gittik, gördük, hoş karşılandık, memnunuz.

Genel olarak ilçede hangi sorunlar var?

Ne yazık ki böylesi gelişkin bir kentte halen sorunların başında, su, yol ve temizlik sorunu var. Ne yazık ki halen çözülmedi bu sorunlar. Yerel yönetimlere yöneltilen eleştirilerin başında, kente hizmet için gelen kamu kaynaklarının çarçur edilmesi, peşkeş çekilmesi geliyor. Bunların yanı sıra kentte yaşayan insanlar işsizlik sorunuyla da boğuşuyor. Uyuşturucu yaşı ne yazık ki ilk okul düzeyine inmiş durumda. Bu sorunlara dönük, çözüm odaklı bir irade de konulmuyor ortaya.

Geçmiş seçimlerde HDP’nin oy oranı nedir Tatvan’da?

HDP ve genel anlamda Kürt siyasal hareketi tarihinin her döneminde Tatvan’da karşılık bulmuştur. Tatvan halkı kozmopolit bir yapıya sahip olmasına rağmen, halkına ve demokrasi mücadelesi yürütenlere karşı her daim kadirşinas davranmıştır. Bu anlamda, istatistiki bilgiler vermeden şunu rahatlıkla söyleyebiliriz; HDP en son seçimde yüksek oy aldığı gibi bu seçim de tarihi bir oy alacak ve demokrasi mücadelesine bir kale daha kazandıracaktır.

Doğal güzellikleri ile bilinen bir ilçe Tatvan ama politik olarak bakıldığında AKP’nin kalesi olarak görülen ilçeler arasında yer alıyor. Bu bir algı mı, ön yargı mı? Nasıl kıracaksınız bunu?

Bu kesinlikle doğru değil. Tatvan’ın AKP’nin kalesi olduğu iddiasını ilk defa duyuyorum. Aksine Tatvan bütün yönelimlere rağmen, bilhassa 90’lı yıllardan beri politik tutumundan taviz vermeyen bir kent. Yani aslında Tatvan politik ve yurtsever damarın güçlü ve diri olduğu bir kent, dolayısıyla zorlanacağımız bir alan değil.

Çalışmalarda halk sizi nasıl karşıladı? Oldukça muhafazakar bir şehir olan Tatvan eş başkanlığa nasıl bakıyor?

Halktan aldığımız tepkiler son derece olumlu. Tatvan evet muhafazakar ve mütedeyyin insanların kenti fakat bu muhafazakarlık bağnazlığa dönüşen bir muhafazakarlık değil. Aksine Tatvan entelektüel düzeyi yüksek, kültürlü bir kent. Yine Tatvan kadının siyasette aktif rol alabildiği bir alan. Eşbaşkanlık sisteminin bize göre en iyi uygulanacağı alanlardan birisi olacak.

Siz halkla buluştuğunuzda ne vadediyorsunuz?

En büyük vaadimiz ve sözümüz dürüstlük. Halkımız aslında dürüstlük istiyor, adalet istiyor, hakkaniyet istiyor. Bunun yanı sıra ikinci temel hedefimiz toplumsal barış ve huzur için çabalamak. Temel belediyecilik faaliyetlerini zaten vaat olarak değil görev olarak görüyoruz.

EN SON EKLENENLER